Artsen: dit is de reden dat jij het altijd koud hebt

Zelfs als het buiten warm is zit jij nog te rillen.

Het wordt steeds kouder, en dat is goed te voelen. Ondanks dat het 18 graden is, zit jij al met twee truien en een deken op de bank met een kop thee. Toch hebben je mannelijke collega’s op kantoor, die ook nog eens korte mouwen dragen, nergens last van. Hoe komt dit toch? 

Bibberen

Dit heeft verschillende redenen. Mannen hebben het minder snel koud dan vrouwen omdat vrouwen te maken hebben met het hormoon oestrogeen. Dit hormoon regelt niet alleen de menstruatie, maar ook de temperatuur van het lichaam. Ook hebben mannen meer spiermassa dan vrouwen, en spieren geven warmte af. Wel hebben mensen die dikker zijn een grotere isolatielaag van vet, waardoor dikkere mensen het vaak warmer hebben dan dunne mensen.

Uit Canadees onderzoek is ook gebleken dat mensen die meer familie en vrienden hebben, het vaker warm hebben. Daarnaast hebben vrouwen sneller koude handen en voeten dan mannen omdat de doorbloeding bij vrouwen wat minder goed is.

De oplossing

Je kunt er ook iets tegen doen. Allereerst moet je voldoende nachtrust pakken. Ook moet je voldoende ijzer eten. Dit zit onder andere in vlees, bonen, peulvruchten en melk. Ook is het nodig om voldoende te drinken en genoeg te bewegen voor een goede doorbloeding.

Bron: RTL Nieuw, Beeld: iStock

Laatste nieuws