Deze klachten zijn vaak de eerste tekenen van reuma

De meeste mensen met reumatische aandoeningen zijn juist jonger dan 65 jaar.

Veel mensen denken dat reuma alleen bij ouderen voorkomt, maar dat is niet waar. Sterker nog, de meeste mensen met reumatische aandoeningen zijn juist jonger dan 65 jaar. Om de ziekte beter te kunnen herkennen, delen wij de eerste klachten die vaak voorkomen.

Reuma

Reuma is een akelige ziekte waarbij je gewrichten chronisch ontstoken raken, waardoor het kraakbeen en het bot uiteindelijk beschadigt. Dit maakt het soepel bewegen erg lastig en daarnaast kan het bijzonder pijnlijk zijn. Door verbeterde behandelingen lijkt het soms alsof er steeds minder mensen aan reuma lijden, maar dit is niet zo. Ruim twee miljoen Nederlanders leven dagelijks met de beperkingen die reuma met zich meebrengt. Veel mensen weten echter niet dat reuma niet één ziekte is, maar een verzamelnaam voor honderden chronische aandoeningen aan gewrichten, pezen, of spieren.

Eerste symptomen

De verschillende reumatische aandoeningen hebben allemaal andere oorzaken en symptomen. Toch zijn er een paar overeenkomende symptomen aan te wijzen. Dit zijn de eerste, vage klachten van reuma:

  • Je hebt één of meerdere gewrichten die dik of warm zijn
  • Je hebt al enkele weken pijn in spieren en/of gewrichten
  • Je hebt last van pijn of stijfheid als je beweegt of nadat je een tijdje hebt gezeten of gelegen
  • Je hebt vaak last van je rug
  • Je bent snel vermoeid

Heb je last van één of meerdere van bovenstaande klachten? Maak dan eens een afspraak met je huisarts. Hoe eerder je gaat, hoe beter. Door snel te beginnen met een behandeling kan de schade aan je gewrichten beperkt blijven.

Bron: Dingen voor Vrouwen | Beeld: iStock

Laatste nieuws