Yikes: om deze reden is het zo belangrijk om je navel schoon te houden

We slaan 'm misschien net iets te vaak over tijdens een douchebeurt.

Lees ook

Je navel overslaan tijdens het douchen? Wij maken ons er weleens schuldig aan. Veel mensen vergeten dit lichaamsdeel schoon te maken, wat kan leiden tot jeuk, vieze geurtjes of zelfs een infectie. No thank you. We vertellen je daarom hoe je jouw navel wél fris en healthy houdt.

Kans op ontstekingen

Als je je navel niet goed schoonhoudt, hebben vuil en bacteriën er vrij spel. Ook kunnen pluisjes, vuil en zweet zich ophopen in dit kuiltje. Dat alles kan voor een infectie zorgen, wat roodheid en vervelende jeuk oplevert. Ook zal je navel dan een niet bepaald aangename geur verspreiden. Daar zit je natuurlijk niet op te wachten, dus kun je er maar beter wat meer aandacht aan besteden onder de douche.

Twee soorten navels

Allereerst: hoe je je navel het beste kunt wassen, hangt van de vorm van je navel af. Diepe navels moet je op een andere manier schoonmaken dan navels die platter zijn. Het basisprincipe is echter gelijk: het is altijd belangrijk om regelmatig te douchen en je navel daarbij goed af te spoelen. Daarmee wordt het grootste gedeelte van je pluisjes en het vuil al losgeweekt. Heb je een navel die plat is, dan heb je geluk. Je hoeft er dan verder niets meer aan te doen.

Heb je echter een diepe navel, dan vereist hij daarnaast ongeveer een keer per week extra aandacht. Pak een wattenstaafje, dip het in wat zeep of pure alcohol en dep daar voorzichtig mee in je navel voordat je gaat douchen. Spoel alles onder de douche goed af. Sommige dermatologen raden aan om (parfumvrije) zeep te gebruiken in plaats van alcohol, omdat alcohol je huid kan uitdrogen.

Huisarts of dermatoloog

Merk je dat je, ondanks alle moeite, toch last hebt van jeuk of een vervelende geur uit je navel? Dan is het verstandig om je huisarts of een dermatoloog te raadplegen. Zij kunnen je voorzien van medisch advies en eventueel een middel voorschrijven waarmee het probleem wordt verholpen. Good to know!

Bron: Dingen voor Vrouwen, Margriet | Beeld: iStock

Laatste nieuws

Zie ook

Symptomen vleesboom

Veertig procent van de vrouwen heeft een vleesboom: dit zijn de symptomen

Het komt veel voor, maar slechts een klein deel van de vrouwen weet dat ze er één hebben
Keelpijn

Keelpijn? Zo ben je er binnen no-time vanaf

Het is weer zover: de herfst is er en we hebben weer last van keelpijn en verkoudheid. Wij hebben zeven tips hoe je je keelpijn kunt verzachten.