Dit is het effect van financiële stress op je lichaam

Dat is niet niks.

De prijzen vliegen overal de pan uit en de kans is groot dat ook jij dat in je portemonnee voelt. Even tanken? Dat kan flink aantikken. Ook boodschappen doen is geen pretje meer. En dan hebben we het nog niet eens over de energieprijzen gehad… Dat kan financiële stress geven en dat heeft weer effect op je lichaam.

Mentale problemen

Dat de hoge inflatie en stijgende energieprijzen voor stress zorgen is een feit. Professioneel adviseur Nawal Alomari weet dat het een groot effect kan hebben op je mentale en fysieke gezondheid. Zo hebben mensen met financiële problemen een grotere kans op een depressie, iets wat verscheidene onderzoeken ook al aantoonden.

Financiële onzekerheid kan ook je slaapritme behoorlijk in de war schoppen, vertelt psycholoog Anne Brennan Malec. Moeilijk in slaap kunnen komen, helemaal niet kunnen slapen en ’s nachts vaak wakker worden zijn enkele voorbeelden. Overdag helder nadenken wordt daardoor een stuk moeilijker.

Consequenties voor je lichaam

Wie met behoorlijk veel stress kampt, kan ook lichamelijke ongemakken ervaren. Alomari vertelt dat anxiety fysieke problemen met zich mee kan nemen. Een simpel voorbeeld daarvan is hoofdpijn, maar ook ernstigere problemen doen zich voor.

Wanneer je gestrest bent, is je lichaam vatbaarder voor ontstekingen en die kunnen op hun beurt gezond weefsel beschadigen. Onderzoek linkte beschadigd weefsel al aan een vergoot risico op longaandoeningen, artritis, diabetes en astma.

Helaas houdt het niet op bij bovenstaande kwalen. De economische zorgen kunnen ook je spijsverteringssysteem uit balans brengen. Je zenuwstelsel houdt je spijsvertering onder controle, maar als je gestrest bent kan je lichaam in de fight-of-flight modus raken. Dit verstoort je normale darmfunctie en hierdoor kun je een opgeblazen gevoel, winderigheid, misselijkheid of andere problemen gerelateerd aan de spijsvertering ervaren.

Hoe verminder je financiële stress?

Een goed inzicht in je financiën krijgen is volgens Malec een eerste stap om weer wat controle te krijgen. Verdiep je in alle details, zodat je precies weet hoeveel geld je nog hebt of hoeveel je eventueel in de min staat. Pas dan kun je volgens de psycholoog beginnen aan een plan om de problemen onder controle te krijgen.

Het kan behoorlijk overweldigend zijn om in een keer al je financiële problemen onder ogen te komen. Maar juist als we het niet doen, wordt het stressgevoel groter en groter omdat je de controle steeds verder kwijtraakt. Alomari raadt daarom aan om het klein aan te pakken. Doe het in baby steps. Probeer eerst kleine doelen te stellen en te behalen, hierdoor krijg je langzaamaan meer controle over de situatie. En kijk ook wat de gemeente voor je kan betekenen! Wellicht kom je wel in aanmerking voor een energietoeslag.

En blijf aan jezelf denken. Probeer af en toe toch te ontspannen. Dat hoeft geen geld te kosten. Maak bijvoorbeeld een wandeling met een vriendin. Tijdens zo’n ommetje is het bovendien makkelijker om je gevoelens te delen, dan wanneer je tegenover elkaar zit.

Bron: Marie Claire | Beeld: iStock

Laatste nieuws