Op jonge leeftijd al grijze haren? Dit zegt het over je gezondheid

Heb jij al een grijze haar ontdekt?

Lees ook

Grijze haren zijn meestal één van de vele tekenen van ouderdom. Volgens Health zijn grijze haren echter geen teken dat je dichter bij het einde van je leven bent dan ieder ander van dezelfde leeftijd. Wél kan het iets zeggen over je gezondheid…  

Mrs. Gray

Grijze haren zouden ontstaan wanneer de haarzakjes minder melanine aanmaken. Melanine is het pigment dat kleur aan je haar geeft. De meeste mensen krijgen de eerste grijze haren in hun dertiger jaren, maar sommigen ontdekken er al een aantal in hun twintiger jaren. Wanneer je grijs wordt is gerelateerd aan je etniciteit en je ouders en grootouders. Als zij op vroege leeftijd grijs werden, is er een grote kans dat jij dit ook wordt.

Gezondheid

Als je het idee hebt dat je extreem vroeg grijs haar krijgt, zou het volgens Health ook andere (gezondheids-)redenen kunnen hebben dat de kleur uit de haarzakjes verdwijnt. Roken, bijvoorbeeld, is gelinkt aan vroeg grijs worden. Daarnaast kunnen omgevingsfactoren, zoals UV-straling of luchtverontreinigende stoffen, ook invloed hebben op het grijs worden van je haar.

Medisch

In zeer zeldzame gevallen kan grijs haar, volgens Health, ook een teken zijn van een medisch probleem. Een voorbeeld hiervan is vitiligo (een aandoening waardoor de huid pigment verliest), pernicieuze anemie (waarbij het lichaam moeite heeft om vitamine B12 op te nemen) of problemen aan de hypofyse of schildklier. Raadpleeg bij twijfel altijd een arts.

Bron: Health, Beeld: iStock

Laatste nieuws

Zie ook