Een goede gezondheid? Verzorg ook je mond

We weten allemaal wel dat gezond en gevarieerd eten, regelmatig bewegen en een gezond gewicht voor een goede gezondheid zorgen. Maar wist je al dat een goede verzorging van je mond ook veel bijdraagt aan een goede gezondheid? In dit artikel leggen we uit hoe dat precies zit.

Waarom een goede verzorging van je mond zo belangrijk is

Een goede gezondheid van je mond zorgt voor een gezond gebit en voorkomt vervelende kwaaltjes, zoals gaatjes, ontstoken tandvlees, schimmelinfecties en een slechte adem. Maar een slechte verzorging van je mond heeft ook impact op de rest van je lichaam. Ontstekingen in je mond kunnen namelijk het risico op ziektes in de rest van je lichaam vergroten.

De gevolgen van een slechte mondverzorging voor je lichaam

We hebben veel bacteriën in onze mond. Deze bacteriën kunnen nuttig zijn voor wat ook wel een ‘evenwichtige mondflora’ wordt genoemd. Maar er komen ook schadelijke bacteriën en andere micro-organismen ons lichaam in en die kunnen bij een slechte mondverzorging voor ziektes zorgen.

Als je je tanden bijvoorbeeld niet goed poetst kan je tandvlees gaan ontsteken. Ontstoken tandvlees kan gaan bloeden. Hierdoor komen ongewenste bacteriën via je mond in de bloedbaan terecht en dat kan nare gevolgen hebben.

Ondervoeding en een verminderde weerstand

Een slechte mondverzorging kan ook voor ondervoeding en een verminderde weerstand zorgen. Het kan namelijk tot ontstekingen en kiespijn leiden. Hierdoor doet je mond pijn tijdens het eten en heb je meestal minder zin om te kauwen. Doordat je minder eet kan je gewicht verliezen en zelfs ondervoed raken. En dat leidt weer tot andere narigheden.

Hoe verzorg je je mond goed?

Het is dus belangrijk om je mond goed te verzorgen om vervelende kwaaltjes en ziektes te voorkomen. Poets minimaal twee minuten de boven- binnen- en buitenkant van je tanden en kiezen. Één van de dingen die kunnen helpen bij het poetsen is een elektrische tandenborstel. Hiermee kan je je gebit goed reinigen doordat je goed tussen je tanden komt en zo tandplak en etensresten beter worden verwijderd. Veel tandartsen raden aan om elektrisch te poetsen omdat het beter voor je gebit is.

Apps om je mond te verzorgen

Er zijn ook apps die je kunnen helpen bij het goed verzorgen van je mond. Deze apps vertellen je bijvoorbeeld welke delen van het gebit je moet poetsen en of je lang genoeg en niet te hard hebt gepoetst. Sommige apps hebben een timer zodat je precies weet hoelang je nog moet poetsen of belonen je als je twee minuten – de benodigde poetstijd voor een gezond gebit – hebt gepoetst.

Laatste nieuws