Romee Strijd over heftige jaren als topmodel: ‘Ik werd niet meer ongesteld’

Ze vertelt over haar strikte regime, body struggles, paniekaanvallen en PCOS.

De modellenwereld is keihard. Daar weet Romee Strijd alles van. Ze vertelde in gesprek met Robbert Rodenburg over de heftige jaren als topmodel: haar strikte regime, body struggles, paniekaanvallen en PCOS. “Ik weet niet of het wel gezond is hoe ik heb geleefd.”

Paniekaanvallen

Romee begon op haar vijftiende als model te werken en na een aantal succesvolle shows tijdens Fashion Week hadden veel agenten grootse plannen voor haar. “Ik heb in die periode heel veel paniekaanvallen gehad, omdat ik eigenlijk werd geleefd. Ik ervaarde daar lichamelijk veel spanning en stress van”, legt ze uit. Het was een strenge wereld, waarin veel van haar verwacht werd. “Ik moest elke week bij mijn agentschap op bezoek, zodat ze met een meetlint konden checken hoe het ervoor stond.”

Romee vertelt in de inmiddels al wat oudere video dat ze altijd heel veel moeite heeft gehad om de modellenmaten te behouden. “Ik moest er veel voor doen en ook veel voor laten. Ik heb best wel wat sociale dingen afgezegd omdat ik zo gefocust was op mijn doel. Ik dacht dan: ik ga maar niet uit, of ik ga maar niet uit eten, want dan kan ik in mijn regime blijven. Of ik wist dat het te moeilijk zou zijn om gezond te blijven eten. En ik denk dat dat niet altijd even goed is geweest.”

Non-actief

Wat er gebeurde wanneer je maten niet goed waren? “Dan zetten ze je op non-actief. Bij mij hebben ze ook een paar keer personal training ingepland, dat moest je dan zelf betalen”, legt ze uit. “Ik heb ook weleens gehad dat ik in een restaurant zat te eten en Laurens een foto postte. Dan werd ik gemaild en zei ze: ik heb op de menukaart gekeken en er is daar helemaal niks gezonds te eten, wat doe je daar?”

Niet meer ongesteld

Haar lichaam gaf op een gegeven moment zelf aan dat het genoeg was geweest. “Ik zat toch altijd in een soort rat race van alleen maar vliegen, sporten, gezond eten. Toen heb ik ook PCOS gehad. Ik werd niet meer ongesteld, omdat mijn leven alleen maar gaan, gaan, gaan was”, vertelt ze. Toen ze hoorde dat dat ook betekende dat zwanger worden moeilijk zou zijn, besloot ze eens goed na te denken of het het waard was.

Niet lang daarna brak corona uit en moest ze noodgedwongen rust nemen van haar drukke leven. “Ik was toen in Nederland en deed ook gewoon leuke dingen, omdat ik wist dat ik voorlopig toch niet hoefde te werken. En toen merkte ik dat heel mijn lichaam ontspande en weer ging werken zoals het moest. Toen dacht ik wel bij mezelf: ik weet niet of het wel gezond is hoe ik heb geleefd. Ik heb mezelf nooit uitgehongerd, maar mezelf misschien wel teveel dingen opgelegd.”

Balans

Het model vind shows lopen nog altijd heel leuk om te doen, maar heeft daar sinds haar zwangerschap niet meer de juiste maten voor. “Ik heb nu maat 38/40. Ik vind het jammer dat je of echt modellenmaten moet hebben, of ik moet nu aankomen om plus-size model te worden. Als je er tussenin zit, wat ook gewoon normale maten zijn, dan val je er net buiten.”

Of we haar ooit weer op de catwalk zullen zien? waarschijnlijk niet, zolang daar maat 34 voor wordt gehanteerd. “Ik denk niet dat ik mezelf dat weer aan wil doen. Ik heb nu een bepaalde balans in mijn leven waar naast werk ook leuke en sociale dingen doen bij horen. En daar voel ik me gelukkig bij. Dus ik ambieer het niet om terug te gaan naar de maten die ik voorheen had.”

Bron: YouTube Robbert Rodenburg | Beeld: BrunoPress | Video: YouTube

Laatste nieuws