Zo slecht is kerststress nou echt voor je gezondheid

Oei... Oppassen dus!

Lees ook

Wij vrouwen doen er vaak alles aan om de perfecte kerst te hebben. Of liever gezegd: om ervoor te zorgen dat vooral anderen het naar hun zin hebben. En dat zorgt voor stress. Teveel stress.

Heftige gevolgen

De boom op tijd optuigen, het hele huis kerst-proof maken, familie bijeenkomsten regelen, cadeaus kopen, mooi inpakken, voor iedere avond een zesgangen diner koken… Kerst zorgt vaak voor stress bij vrouwen en volgens Dr. Karla Kurrelmeyer kan dat ons hart beschadigen.

Hoge bloeddruk

Stress is nooit goed, dus kerststress ook niet. Stresshormonen kunnen de linker hartkamer verzwakken, wat leidt tot hartziekten. Dit komt het meeste voor bij vrouwen tussen de vijftig en zeventig jaar. Doordat vrouwen tijdens de kerstperiode een hogere bloeddruk hebben, hebben ze een verhoogde kans op pijn op de borst en zelfs op een beroerte.

Relax, take it easy

Kurrelmeyer raadt daarom aan om genoeg tijd voor jezelf te nemen tijdens de feestdagen en dingen te doen die stress verlagen. Ga ’s avonds met een dekentje op de bank een boek lezen of maak een wandeling in de natuur. De feestdagen worden hoe dan ook gezellig, ook als er een kerstbal minder in de boom hangt.

Bron: Health | Beeld: iStock

Laatste nieuws

Zie ook