Doe jij aan hardlopen? Dan wil je power walking ook eens proberen

Worth a try!

Hardlopen, we doen niets liever. Het werkt ontspannend, je voelt je fitter én het verlengt je leven. Ben jij ook zo dol op hardlopen, maar zou je ook wel eens iets anders willen proberen? Dan is power walking misschien iets voor jou.

Snelwandelen

Dat hardlopen (en bewegen in het algemeen) goed voor je is, is voor niemand nieuws. Toch is het niet voor iedereen weggelegd. Voor wie het hardlopen wil opbouwen of juist een keer iets anders wil proberen dan op full speed rennen is er nu: power walking.

Power walking lijkt op hardlopen of wandelen, maar is net even anders. Bij power wandelen ga je namelijk net tussen het tempo van hardlopen en wandelen in zitten. Je loopt dus hard, maar niet in een te hoog tempo. Een soort snelwandelen dus. Ook loop je met krachtige armbewegingen en stevige en grote voetstappen.

Low key sporten

Bij power walking hoef je je net iets minder in te spannen dan bij hardlopen, terwijl deze vorm van low key sporten ook prima resultaten geeft. Je hoeft dus echt niet kilometerslang te rennen om resultaat te behalen. Met power walking zet je ook gewoon een goede work out neer! Hoe kun je nou het beste beginnen met power walking? Zorg er in ieder geval voor dat je goede wandel- of hardloopschoenen draagt. Begin je work out door eerst tien minuten op een wandeltempo te lopen. Doe daarna wat rek- en strekoefeningen, om vervolgens op een sneller tempo te gaan wandelen. Hou aan het begin wat pauzes tussendoor om het langzaam op te bouwen.

Er is zelfs onderzoek gedaan naar de effecten van power wandelen. Zo werd er bijvoorbeeld gekeken naar of power walking invloed kan hebben op je levensduur. Tijdens dit onderzoek – dat gepubliceerd is in JAMA Internal Medicine – werden 47000 mensen gevolgd voor zeven jaar lang. Deze mensen deden iedere dag voor 10 minuten aan power walking. Het resultaat? Tien minuten power walking per dag, zorgt ervoor dat het aantal sterfgevallen afneemt met 6,9 procent, 13 procent en 16,9 procent per jaar. Wow!

Bron: Margriet, Well and Good | Beeld: iStock

Laatste nieuws