Hierdoor krijg je een rood gezicht tijdens het sporten

En zo kom je er weer vanaf!

Lees ook

Sta je net een kwartiertje lekker te sporten in de sportschool, ben je ineens zo rood als een tomaat. Hoe kan het toch dat sommige mensen enorm rood worden tijdens het sporten, terwijl anderen nergens last van hebben? En misschien nog wel belangrijker: hoe zorg je ervoor dat ook jij straks de sportschool uitloopt alsof er niets aan de hand is?  

Oorzaak

Allereerst is het belangrijk om te weten dat het volkomen normaal is om rood te worden tijdens en na het sporten. Als je je inspant, gaat je lichaamstemperatuur namelijk omhoog. Om oververhitting te voorkomen, moet je lichaam ervoor zorgen dat er genoeg zuurstof door je bloedvaten stroomt. Hierdoor gaan de vaten in je huid steeds meer openstaan, met als gevolg, juist: knalrode wangen. Ben jij de persoon die na wat inspanning gelijk een hoofd als een tomaat heeft? Dan mag je je gelukkig prijzen. Het betekent namelijk dat je bloedvaten hun werk goed doen!

Verschillen

Maar hoe kan het dan dat die ene vriendin nooit rood wordt tijdens het sporten? Dat kan te maken hebben met meerdere factoren. Hoe lichter je huidskleur is, hoe sneller de rode kleur te zien is in je gezicht. Daarbij is de roodheid afhankelijk van het aantal bloedvaten in je gezicht. Heb je er veel, dan stroomt er ook meer bloed naar je hoofd. Tot slot kan overmatig gebruik van alcohol of bepaalde voedingsmiddelen ook zorgen voor rode wangen.

Tips om een rood hoofd tegen te gaan

Nu je weet waarom je er na het sporten uitziet als een tomaat, wil je waarschijnlijk ook weten wat je eraan kunt doen. Allereerst kun je beter geen make-up dragen tijdens het sporten. Het is misschien verleidelijk om voor een sportsessie alvast een dikke laag foundation op te doen om de roodheid te maskeren, maar hierdoor kunnen je poriën verstopt raken. En je hebt die pukkels er waarschijnlijk niet voor over! Wel kun je de rode wangen zoveel mogelijk voorkomen door aloë vera toe te voegen aan je huidverzorging: dat zorgt namelijk voor verkoeling. Daarnaast is het verstandig om voor het sporten alcohol en pittig eten zoveel mogelijk te vermijden. Je bloedvaten worden hierdoor namelijk groter, waardoor je sneller een rood gezicht krijgt.

Heb je alle tips geprobeerd, maar blijft je gezicht standje tomaat na een sportsessie? Het is een schrale troost dat je in ieder geval weet dat je bloedvaten hun werk goed doen. Vertel dat maar aan je sportmaatje!

Bron: Margriet, Dingen voor Vrouwen | Beeld: iStock

Laatste nieuws

Zie ook