Vivian Reijs: ‘Dokters schrijven vaak antidepressiva voor, terwijl je hormonen uit balans zijn’

Lees ook

Hormoonexpert Vivian Reijs wil dat iedereen weet hoe belangrijk het is dat je hormonen in balans zijn. “Dokters schrijven vaak antidepressiva voor, of de pil. Maar ze kijken niet naar onze hormonen, die in disbalans zijn.” 

Hormonen

Vivian eet gezond en sport veel, maar een fitgirl is ze niet. “Zo zie ik mezelf niet. Voor mij is gezond zijn belang­rijker dan een slank lijfje. En wat voor de een werkt, kan een killer zijn voor iemand anders”, legt ze uit aan Beau Monde. Vivian bekijkt gezondheid vanuit een hor­monaal oogpunt. “Zo moet je, als je hormonen uit balans zijn, geen marathon willen lopen. Dat haalt je hele hormoonhuishouding onder­uit.”

OMS

Zelf had Vivian ruim tien jaar erge last van het premenstrueel syndroom (PMS). Daarom verdiepte ze zich in de wereld van hormonen. “Twee weken voor mijn periode voelde ik me fysiek al heel slecht. Ik had een opgeblazen buik, spijsverteringsklachten, pijnlijke borsten, last van vermoeidheid, maar ook mentale klachten. Stemmingswisse­lingen. Ik was echt Jantje lacht, Jantje huilt”, vertelt ze. “Destijds had ik geen idee waar het precies vandaan kwam. En het komt zoveel voor: zo’n zeventig tot tachtig procent van mijn vrou­welijke volgers heeft hier ook last van.”

Neerslachtigheid

Volgens de hormoonexpert wete vrouwen vaak echt nog te weinig over hun hormonen. Zo denken ze bijvoorbeeld dat ze pas na hun vijftigste in de overgang raken, maar beginnen de hormonen in werkelijkheid al van je 35e af te nemen. De gevolgen zijn minder energie, plotse­ling een buikje of neerslachtigheid. “Anders eten en leven kan daarbij enorm helpen.”

Andere leeftstijl

Een andere leefstijl is volgens Vivian key voor een goede hormoonbalans als je veertig plus bent. “Ik heb normaal tarwebrood opge­geven en eet glutenvrij brood van de bakker. Daar zit vaak geen rommel in. Ik ontbijt met een groene smoothie met groenten en eiwitpoeder en lunch met een soepje of omelet. En ’s avonds eet ik graag veel groente met vis of vlees en bruine rijst, quinoa of zoete aardappel. Dat zijn hormoon­proof koolhydraatrijke bronnen.” Dat betekent natuurlijk niet dat ze daar nooit vanaf wijkt. “Met Oud & Nieuw heb ik ook gewoon een oliebol op hoor. Eentje ja. Ik neem er dan geen vijf.”

Bron: Beau Monde | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws

Zie ook