Het échte geheim van afvallen

Wij spraken gedragspsycholoog Daan Remarque.

Wat is nu het echte geheim van gewichtsverlies en een consequent en langdurig gezond leven? Gedragspsycholoog Daan Remarque biedt hulp met zijn bestseller Het jojo-effect en zijn nieuwe boek Nooit meer diëten. Hij deelt met ons een aantal tips.

Nooit meer diëten

Op een heldere, realistische, maar vooral praktische manier legt Daan Remar- que in zijn boeken uit hoe je stap voor stap gezonder eet, drinkt en beweegt. Op een manier dat je het wél volhoudt en de resultaten behaalt die je voor ogen hebt. “Honderden studies uit de afgelopen dertig jaar laten zien dat diëten niet werkt. Het lukt even, maar uit- eindelijk vallen mensen terug. Vaak worden ze zwaarder dan ervoor”, aldus Daan. De oplossing is: nieuwe gewoontes laten inslijten.

1. Ga nooit meer diëten (of een andere drastische ommezwaai) 
“Hoe wij eten, drinken en bewegen, is gewoontegedrag. Met die drastische programma’s pauzeer je je gewoontes met veel wilskracht, maar daarna komen ze weer terug. Diëten is dus zoiets als je adem inhouden. Dat het niet lukt, ligt niet aan jou, of aan het type dieet, maar aan het foutieve idee van De Drastische Ommezwaai.”

2. Negeer simpele, snelle wonderplannen 
“Als het te mooi klinkt om waar te zijn, dan is dat ook zo.”

3. Maak een persoonlijk gedragsplan en kijk wat voor jou werkt 
“Probeer goed in beeld te krijgen wat jouw minder gunstige gewoontes zijn, en bedenk welke nieuwe gewoontes je graag wilt ontwikkelen. Neem de tijd, probeer dingen uit en lach als iets niet lukt. Dat hoort bij nieuwe dingen leren.”

4. Kies gedrag dat bij je past 
“Neem je geen nieuw gedrag voor waarover je niet enthousiast bent. Zoals eten wat je eigenlijk niet lekker vindt, of een sport die je niet aanspreekt. Alleen gedrag dat jij voor de lange termijn ziet zitten, heeft kans om jouw nieuwe gewoonte te worden.”

5. Houd het makkelijk 
“Te snel, te veel dingen tegelijkertijd willen, is de grootste valkuil. Het klinkt stoer, maar mislukt altijd. Zoek één kleine gedragsverandering die je best makkelijk lijkt, en begin daar. Als het lukt om dat vol te houden, ga je naar een volgende stap. Zo heb je steeds positieve ervaringen die je motiveren om de grotere uitdagingen aan te gaan.”

6. Focus niet op prestatiedoelen, zoals gewicht of conditie, maar op gedragsdoelen
“Bijvoorbeeld ‘s avonds één keer opscheppen’ of ‘elke zaterdag sporten’. Met betere gewoontes komen de resultaten vanzelf, en zijn ze blijvend.”

7. Gewoonteverandering werkt 
“Een vriend at elke dag een pak chocoladekoekjes bij het Achtuur-journaal. Door die gewoonte geleidelijk te stoppen, is hij nu vijf kilo lichter dan anderhalf jaar geleden. Verder eet hij nog hetzelfde.”

Meer weten? Je leest het hele artikel in de nieuwe Happy in Shape die nu in de winkel ligt.

Tekt: Jorrit Niels | Beeld: iStock

Laatste nieuws