Must see: deze docu laat zien wat het effect van sporten is op je prestaties

De resultaten zijn mind blowing!

Wat doet sporten met je mind? En kan het je prestaties daadwerkelijk verbeteren? Dat is precies wat ASICS heeft onderzocht, samen met een aantal mind gamers. Happy in Shape reisde af naar London voor de première van hun gloednieuwe docu: Mind Games – The Experiment, waarin de mindblowing resultaten te zien zijn.

Sound mind, sound body

We kennen ASICS natuurlijk allemaal als een van de bekendste sportmerken. Maar weet jij eigenlijk waar het merk voor staat? ASICS is de afkorting van Anima Sana In Copore Sano, Latijns voor a sounds mind (anima sana) in a sound body (in copore sano). Dit motto is letterlijk en figuurlijk waar het merk voor staat. En dat ze hier helemaal achter staan, laten ze zien in de gloednieuwe en baanbrekende documentaire Mind Games – The Experiment. Want dat bewegen goed voor je is, dat weten we wel. Maar hoé goed is het daadwerkelijk en wat doet het met je prestaties? Happy in Shape vloog afgelopen week naar London voor de première van de docu, die vanaf vandaag te zien is op Prime Video. 

Nieuwe research

Kun jij wel een beetje extra motivatie gebruiken om je goede voornemens dit jaar wél vol te houden? Dan is de docu Mind Games – The Experiment een must see. Nieuwe research laat namelijk zien dat regelmatig sporten de cognitieve functies van onze hersenen verbetert. In de docu is te zien hoe belangrijk sporten blijkt voor mentale topsport. De deelnemers presteren – nu zij regelmatig bewegen in hun leven – namelijk nóg beter tijdens wedstrijden. En dat beweging goed is voor de mind geldt natuurlijk niet alleen voor topsporters. Van het stimuleren van ons kortetermijngeheugen tot het verhogen van het concentratieniveau, beweging is key voor iedereen. Kortom: dat rondje hardlopen is zojuist een nog beter idee geworden.

Mind Games

Aan het experiment deden 77 mind gamers, waaronder vier Nederlanders, uit 21 landen mee. In de docu volgen we het traject van Kassa Korley (schaken), Ryoei Hirano (mahjong), Ben Pridmore (memory games) en Sherry Nhan (E-sports, Street Fighter). ASICS nodigde deze competitieve gamers, gespecialiseerd in denkspellen, uit voor een uniek experiment waarbij ze een trainginsprogramma hebben gevolgd. Good to know: voor hun deelname deden zij niet aan beweging. In vier maanden tijd, waarin ze wel regelmatig sporten, wordt gekeken of hun presentaties nóg beter worden.  

Professor Brendon Stubbs, een bekend onderzoeker op het gebied van beweging en de mind, ontwikkelde, begeleidde en evalueerde het experiment. Elke mind gamer volgde een trainingsprogramma ontworpen door hardloper en internationaal coach Andrew Kastor. Het programma bestond uit cardio- en krachttraining, waardoor de gamers tot 150 minuten per week aan het trainen waren. “We weten allemaal dat lichaamsbeweging goed is voor onze geestelijke en lichamelijke gezondheid, maar het effect op het cognitief functioneren is minder onderzocht”, aldus Stubbs.

Bekijk hieronder de trailer.

Mind blowing resultaten

Kassa, Ryoei, Ben en Sherry zijn vier manden lang gevolgd, terwijl ze deelnamen aan professionele toernooien over de hele wereld. En hoewel ze allemaal al op topniveau spelen, hadden ze per persoon doelen opgesteld die onhaalbaar leken. De resultaten? Die zijn mind blowing. De internationale ranglijst van de deelnemers verbeterde met maar liefst 75%, wat wederom laat zien hoe nauw onze mind en ons lichaam met elkaar in verbinding staan. Ook interessant: het zelfvertrouwen van de deelnemers steeg met 44% en het concentratievermogen met 33%, het stresslevel daalde daarentegen met 43%. 

Het experiment toont niet alleen aan dat lichaamsbeweging de cognitieve functie en de spelvaardigheid van de deelnemers verbetert, maar ook dat de mental health van de gamers aanzienlijk is bevorderd: de gemiddelde State of Mind-scores verbeterden met 31%. Deze ging van een beneden gemiddelde 58 naar een dikke 764. “De resultaten zijn verbazingwekkend en getuigen van de kracht van lichaamsbeweging. Veel van de mind gamers konden aan het begin van het experiment niet langer dan een minuut joggen. 150 minuten per week klinkt veel, maar als je het opdeelt zou dit 5 sets van 30 minuten kunnen zijn. Ongeacht je fitnessniveau”, aldus hoofdcoach Andrew Kastor. Want als het deze topsporters lukt, ga dan eens na wat het voor jezelf kan doen! 

Benieuwd hoe Kassa, Ryoei, Ben en Sherry het avontuur hebben beleefd en of ze hun doelen hebben behaald? Mind Games – The Experiment is nu te zien op Prime Video! 

Beeld: ASICS

Laatste nieuws