8x Waarom je toch altijd moe bent als je in de ochtend wakker wordt

Wat je ook doet en hoe vroeg je ook gaat slapen; je blijft altijd moe.

Ben je constant moe en werkt koffie niet meer om wakker te worden? Newsflash: het ligt niet alleen aan je drukke schema of een slechte nachtrust. Er zijn nog veel meer factoren die er aan bij kunnen dragen dat jij altijd moe bent. Misschien tijd om je levensstijl aan te passen? Of misschien toch een afspraakje bij de huisarts inplannen?

1. Je bent niet goed gehydrateerd
Als je niet goed drinkt, kan de bloeddruk verlagen, waardoor de hersenen minder zuurstof krijgen en je dus een stuk lustelozer bent. Je kunt dan zelfs het gevoel hebben dat je flauw gaat vallen. Hoeveel vocht je per dag nodig hebt, verschilt per persoon. Het is in ieder geval aan te raden om altijd een flesje water bij je te hebben, zodat je sneller iets te drinken neemt. Daarnaast is het goed om in de ochtend een groot glas water te drinken, omdat je de hele nacht geen vocht binnen hebt gekregen.

2. Je schildklier
De schildklier is een klier die de hormonen in het lichaam aanmaakt die bijvoorbeeld moeheid en het hongergevoel reguleren. Als hier iets mis mee is, zul je vaak moe zijn. In dat geval is het aan te raden om naar de huisarts te gaan.

3. Stress
Stress is één van de grootste boosdoeners voor verschillende lichamelijke kwaaltjes. Daarbij horen ook lichamelijke en geestelijke vermoeidheid. Daarnaast kan het stresshormoon cortisol ook nog eens zorgen voor vetopslag (voornamelijk rond de buik), en dat wil je niet. Heb jij veel stress-klachten en kun je deze zelf niet oplossen? Raadpleeg dan altijd een arts.

4. Alcohol
Alcohol zal je misschien laten relaxen waardoor je sneller slaapt, maar het verslechtert ook de kwaliteit van je nachtrust, waardoor je moe wakker wordt. Als je vaker in de week alcohol drinkt, zul je merken dat je veel slaap hebt gemist en dus ook constant moe bent.

5. De juiste voedingsstoffen
Als je niet voldoende van de benodigde voedingsstoffen binnenkrijgt, kan het zorgen dat je erg moe en lusteloos raakt. Denk hierbij aan een ijzer-tekort of een gebrek aan vitamine C of magnesium. Ga altijd even langs de huisarts om te checken welke basisvitamines jij genoeg of te weinig hebt en welke er misschien zouden kunnen zorgen voor je vermoeidheid. Je zou dan op advies extra supplementen kunnen slikken of je dieet aan kunnen passen.

6. Slaapapneu
Slaapapneu is een slaapgerelateerde ademhalingsstoornis waar ongeveer 3-7% van de bevolking last van heeft. Iemand met slaapapneu snurkt met lange uithalen waarbij de adem tussendoor regelmatig stokt. Dit is dan voor een periode van minimaal tien seconden. Hierdoor wordt iemand met apneu constant wakker en komt diegene niet in de diepe slaap. Dit leidt vervolgens tot oververmoeidheid overdag. Ga met deze klachten dan ook altijd naar een arts.

7. Dutjes
Als je overdag dutjes doet van langer dan 30 minuten, kan dit ervoor zorgen dat je in je REM-slaap terecht komt. Als je dan wakker wordt, zul je veel meer moe zijn dan wanneer je een kort dutje doet.

8. Je beweegt niet genoeg
Om je fit te voelen, is het belangrijk dat je een gezonde levensstijl hebt. Bewegen is daar een heel belangrijk onderdeel van. Door voldoende en op dagelijkse basis te bewegen, bouw je meer energie op. Dit komt omdat sporten een boost geeft aan je hormonen en neurotransmitters waardoor je je minder moe voelt en daardoor meer energie krijgt.

Bron: Bedrock, Women’s Health UK | Beeld: iStock

Laatste nieuws