Er zijn 11 soorten honger en ze betekenen allemaal wat anders

En dit moet je ermee.

Lees ook

Je hoort wat knorren… Je maag! Je lichaam maakt duidelijk dat het honger heeft en dus moet je eten. Of toch niet? Er zijn namelijk maar liefst 11 soorten honger, legt diëtiste Ayla Steegs-Jansse uit aan Women’s Health, en die betekenen allemaal wat anders. Lees mee.

1. Lichaamshonger

Lichaamshonger is de meest primaire vorm van honger. Bij deze vorm speelt de hypothalamus een belangrijke rol. De hyptothalamus is een klein orgaan in je hersenen dat meet of er nog voldoende van een bepaald hormoon in je bloed aanwezig is. Zo niet, dan geeft hij je lichaam een seintje en wordt het hongerhormoon aangemaakt. Zodra je lichaamshonger krijgt, merk je dat je je minder goed kunt concentreren. Je raakt vermoeider en je kunt hoofdpijn krijgen. Dit zijn signalen die je lichaam afgeeft om je te laten weten dat je energievoorraad op is. Volgens Steegs-Jansse kun je deze tekenen beter niet negeren. Je lichaam heeft nu eenmaal een paar keer per dag een goede maaltijd nodig om te kunnen functioneren.

2. Concentratiehonger

Niet alleen lichamelijke beweging kost energie, maar ook focus en concentratie putten je energievoorraad uit. Je hersenen gebruiken maar liefst 20 procent van je dagelijkse energiebehoefte. Zodra je concentratiehonger krijgt, weet je dus dat je hersenen te weinig energie hebben om nog goed te kunnen functioneren. Je brein voorzien van voldoende energie is een must! Volgens Steegs-Jansse kan kauwgom helpen als je je moeilijk kunt concentreren. Uit onderzoek blijkt namelijk dat kauwen goed is voor je cognitieve functies.

3. Geen honger

Je kunt je het misschien niet voorstellen, maar geen honger hebben is een probleem dat vaker voorkomt dan je denkt. Er zijn namelijk mensen die geen hongerprikkel ervaren. Of ze weten niet hoe dit zou moeten voelen. Dat kan gewenning zijn, maar het kan ook de oorzaak zijn van bepaalde medicatie die invloed uitoefent op de eetlust. Zodra deze mensen geen hongergevoel ervaren, eten ze omdat de klok dit hen vertelt. Het seintje dat aangeeft dat je verzadigd bent, is dan ook uitgeschakeld, waardoor het moeilijker is om te stoppen met eten. Geen honger kan dus leiden tot ondergewicht én overgewicht. Steegs-Jansse adviseert: “Om je hongerprikkel wel te ervaren, is het handig om eens te gaan experimenteren met je tijdstippen. Stel je ontbijt bijvoorbeeld eens uit en kijk dan of je misschien wel honger krijgt. Zodra je dit hongergevoel wel krijgt, kun je de cirkel doorbreken door naar dat gevoel te gaan luisteren.”

4. Constante honger

Heb je steeds een onstilbare honger die maar niet weg lijkt te gaan? De oorzaak van constante honger ligt vaak bij eenzijdige voeding. Snelle koolhydraten in combinatie met weinig eiwitten en vezels, zorgen ervoor dat er te veel insuline in het bloed komt. Hierdoor ontstaat de behoefte om te eten, terwijl je eigenlijk helemaal nog geen ‘echte’ honger hebt. Volgens Steegs-Jansse ervaar je langer een verzadigd gevoel als je je lichaam voedt met de juiste voedingsstoffen, zoals vezels en eiwitten.

5. Luchthonger

Heb je weleens van luchthonger gehoord? Dit is het soort honger dat zich vooral kenmerkt door rommelingen of een raar geluid vanuit de maag. Luchthonger wordt vaak verward met lichaamshonger. Het verschil hiertussen is dat bij lichaamshonger het hongerhormoon ghreline in werking wordt gesteld en bij luchthonger niet. Zie het maar als een soort ‘nep’-honger waarbij de lucht in de maag zich verplaatst. Volgens Steegs-Jansse kun je het beste wat drinken als je denkt dat je misschien luchthonger hebt.

6. Zintuigenhonger

Zintuigenhonger wordt ook wel oor-, neus- en ooghonger genoemd. Het wordt veroorzaakt door een prikkel vanuit je omgeving, bijvoorbeeld door de geur van patat of door het zien van die lekkere roze koeken in de supermarkt. Het hongergevoel dat hierdoor aangewakkerd wordt, is niet altijd ook echte lichaamshonger. Volgens Steegs-Jansse kun je het beste afleiding zoeken bij zintuigenhonger. Natuurlijk is af en toe toegeven aan een snackbui ook niet erg.

7. Verveelhonger

Oeps, deze herkennen we vast allemaal wel. Zodra je druk bent, denk je niet aan eten, maar op het moment dat je even niets te doen hebt, begint die voorraadkast vol lekkers naar je te lonken. Volgens Steegs-Jansse kan het helpen om een plan voor jezelf te maken op momenten dat je het lastig krijgt. Kom erachter wat jouw valkuilen zijn en probeer hierop in te spelen.

8. Valse honger

Wist je dat we honger vaak verwarren met dorst? Valse honger is dorst die zich uit in een hongergevoel. Zowel het honger- als het dorstgevoel wordt geregeld door de hypothalamus, een klein orgaan in je hersenen. Hierdoor haal je de twee makkelijk door elkaar. Je kunt bij jezelf nagaan of het om honger of dorst gaat, door een glas water te drinken, zo vertelt Steegs-Jansse. Als je hongergevoel verdwijnt, dan was het dus een dorstprikkel.

9. Afterparty honger

Ook deze soort honger heb je vast weleens ervaren. Je wordt ’the day after’ wakker na een leuk feestje en je herkent het gevoel gelijk: de afterparty honger. Weinig slaap zorgt er vaak voor dat je zin krijgt in vet en ongezond eten. En juist dat slaaptekort zorgt voor een verhoogde aanmaak van ghreline, het hongerhormoon. Het enige wat helpt, is voldoende nachtrust. Doe dus een middagdutje of duik lekker op tijd je bed in.

10. Emotiehonger

Aan emotiehonger liggen psychische oorzaken ten grondslag. Er ontstaat een bepaald gevoel dat aanzet tot eten. Dit kan een vrolijk gevoel zijn, maar zeker ook een verdrietig gevoel. Eten wordt dan als de oplossing gezien om met die emotie om te gaan. Maar eten als je emotioneel bent, geeft maar tijdelijk troost. Want dit positieve gevoel dat je eraan overhoudt, is maar van korte duur. Het is belangrijk dat je de oorzaak achter die emotie oplost, in plaats van dat verdrietige gevoel weg te eten. Schakel hiervoor eventueel de hulp van een deskundige in.

11. Hormonale honger

Ja, ook deze herkennen de meeste dames wel: de hormonale honger. Zodra er ook maar een paar schommelingen optreden in ons lichaam, krijgen we zin om te snacken. Daarnaast zijn klachten als stemmingswisselingen, huiduitslag en vocht vasthouden vaak ook herkenbaar. Veel vrouwen hebben in de periode voor hun menstruatie een enorme behoefte aan (zoet) eten. Tja, probeer daar dan maar eens tegenop te boksen. Volgens Steegs-Jansse is het belangrijk om voldoende rust te nemen tijdens je menstruatie, gezonde maaltijden voor jezelf klaar te maken die je lang verzadigd houden én positieve afleiding te zoeken. En ook in dit geval geldt: af en toe wél toegeven aan die eetbui is helemaal niet erg!

Bron: Dingen voor Vrouwen | Beeld: iStock

Laatste nieuws

Zie ook