Breast Implant Illness: deze klachten kun je krijgen van borstimplantaten

Je hoort er steeds meer over: Breast Implant Illness.

Je hoort er steeds meer over: Breast Implant Illness. Steeds meer mensen doen melding van gezondheidsklachten na het zetten van borstimplantaten. Heb jij zelf ook borstimplantaten of overweeg je onder het mes te gaan? Lees dan eerst wat het gevolg kan zijn.

Meldpunt

In juli 2017 is het Meldpunt en Expertisecentrum Bijwerkingen Implantaten (MEBI) gestart, om klachten van geplaatste borstimplantaten te kunnen monitoren. Sinds de start zijn er al 977 meldingen binnengekomen bij het meldpunt, dat is opgericht door het RIVM. Heb jij ook borstimplantaten, maar (nog) geen klachten? Dat kan kloppen. Het meldpunt stelt namelijk dat het lang kan duren voordat klachten de kop opsteken. Twee op de vijf klachten ontstonden meer dan vijf jaar na het plaatsen.

Breast Implant Illness

Klachten na het plaatsen van borstimplantaten worden ook wel Breast Implant Illness genoemd. Het Nivel zegt dat dit een verzamelnaam is voor gezondheidsklachten die niet-specifiek zijn en in verband gebracht worden met siliconen borstimplantaten. Net als medicijnen kunnen implantaten dus ook bijwerkingen geven na het plaatsen. Volgens het MEBI zijn de meest voorkomende klachten vermoeidheid, pijn aan gewrichten, concentratieproblemen en spierpijn. Maar ook deze klachten kunnen voorkomen bij Breast Implant Illness:

Problemen met het geheugen, waardoor je moeite kunt hebben om op woorden te komen.
Kapselvorming: hierbij vormt het lichaam een soort vlies om het implantaat heen.
Het is daarnaast moeilijk om te achterhalen dat je klachten door de borstimplantaten komen. Klachten die ontstaan zijn vaak vaag. Bij hoofdpijn ga je er immers niet meteen vanuit dat het vanuit je implantaten komt, maar dit kan wel het geval zijn. Cleveland Clinic noemt tot slot ook hersenmist en spier- en gewrichtspijn als mogelijke klachten.

Meer onderzoek

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) stelt dat er nog geen duidelijke relatie is tussen bepaalde ziektes en borstimplantaten vanuit wetenschappelijk onderzoek. Volgens de instantie hebben vrouwen met aanleg voor allergische reacties wel meer kans op klachten. Om dit te bewijzen is er echter meer onderzoek nodig. Mocht je in de tussentijd klachten hebben die je niet vertrouwd, is het altijd een goed idee om een bezoekje te brengen aan de huisarts.

Laatste nieuws