Fit zijn helpt je om goed te slapen

Terwijl je slaapt laadt je lichaam zich op voor een nieuwe dag vol activiteiten. Het is belangrijk dat je goed slaapt, want zo krijgt je lichaam genoeg tijd om te herstellen en krijg je meer energie. Hoe fitter je bent, hoe beter je slaapt (en andersom). In dit artikel vertellen we je hoe dit zit en vind je handige tips om beter te slapen.

De diepe slaap

Voor een goede nachtrust is de slaapfase van de diepe slaap het belangrijkst. Je spieren zijn dan ontspannen en je hebt een rustige ademhaling. Tijdens deze fase herstellen je hersenen en lichaam zich het meest en bouwen ze energie op. Te weinig diepe slaap zorgt ervoor dat je je moe voelt, prikkelbaar bent en je minder goed kan concentreren.

Genoeg bewegen om goed te slapen

Je hebt over het algemeen een betere nachtrust als je een goede conditie hebt en die bouw je op door genoeg te bewegen. Beweging vermoeit het lichaam en dus word je eerder moe. Daardoor slaap je langer en heb je meestal ook meer diepe slaap. Het is dus belangrijk om genoeg te bewegen. Experts raden aan om elke week in ieder geval twee tot drie keer een half uur te bewegen. Hierdoor slaap je goed en heb je ook meer energie om te bewegen.

Het is wel belangrijk dat je een uur voordat je naar bed gaat niet meer intensief sport. Doordat je lichaam zich in moet spannen gaat namelijk je lichaamstemperatuur omhoog en dat zorgt ervoor dat je moeilijker in slaapt valt. Je kan dus beter in de ochtend, overdag of aan het begin van de avond sporten.

Tips om beter te slapen

Behalve genoeg bewegen en (intensief) sporten zijn er ook nog andere manieren om goed te slapen. We geven je drie praktische tips:

Tip 1. Zorg voor comfortabel beddengoed
Comfortabel beddengoed zorgt ervoor dat je lekker slaapt. Zorg daarom voor een goed matras waar je lekker op ligt en het juiste hoofdkussen, zodat je de juiste slaaphouding hebt. Kies voor een ventilerend dekbed, bijvoorbeeld een katoenen exemplaar, zodat je het ‘s nachts niet te warm krijgt. Dat kan er namelijk ook voor zorgen dat je minder goed slaapt.

Tip 2. Bereid je voor op het slapengaan
Om goed te kunnen slapen hebben je hersenen genoeg rust nodig. Het is daarom verstandig om je een uur voordat je naar bed gaat niet meer fysiek in te spannen of andere dingen te doen waar je onrustig van wordt, bijvoorbeeld tv kijken of scrollen op je telefoon. Je hersenen blijven dan namelijk alert waardoor je moeilijker inslaapt.

Tip 3: Eet geen zware maaltijden voordat je gaat slapen
Eet ‘s avonds voordat je gaat slapen alleen nog een lichte snack als je trek hebt. Het kost je spijsvertering namelijk meer moeite om een zware maaltijd te verwerken en daardoor blijft je lichaam actief. En dat kan er weer voor zorgen dat je moeilijker in slaap komt.

Tip 4: Zorg voor een vast slaapritme
Met een regelmatig slaappatroon geef je signalen aan je hersenen waardoor ze wennen aan je ritme. Ga dus rond dezelfde tijd naar bed en sta ook op dezelfde tijd op, ook in het weekend. Zo kom je ‘s avonds makkelijker in slaap en sta je ‘s morgens uitgerust op.

Photo by Zohre Nemati on Unsplash

Laatste nieuws