Wat er met je lichaam gebeurt als je te weinig slaapt

Reminder: lever nooit in op je slaap.

Er zijn verschillende redenen waarom iemand niet de aanbevolen acht uur slaap per nacht haalt. Nog één aflevering van die ene serie kijken, een baby die je wakker huilt of stress die jou ervan weerhoudt om in te dutten. En daar vindt je lichaam wat van. Dit gebeurt er als je structureel minder dan zes uur slaap per nacht krijgt. 

Aanbevolen hoeveelheid slaap

Gemiddeld heeft een volwassene tussen de zeven en negen uur slaap per nacht nodig. Minder slapen dan deze aanbeveling is geen goed idee. Tuurlijk, een nacht slecht slapen heeft niet meteen desastreuze gevolgen. Maar als dit elke nacht gebeurt, kan het minder goed uitpakken. Uit nieuw onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat het immuunrespons van je lichaam op een vaccinatie kan verminderen als je minder dan zes uur slaap per nacht krijgt. En ook onderstaande narigheden kunnen dan gebeuren.

Verslechterd immuunsysteem

Tijdens je slaap gebeuren er een hoop dingen; je lichaam is hard aan het werk om infecties te weren. “Uit onderzoek blijkt dat er een complexe link is tussen slaap-waak cycli en ons immuunsysteem”, vertelt slaapexpert en gezondheidspsycholoog dr. Sue Peacock aan Metro UK. Wanneer je slaapt maakt je immuunsysteem beschermende en infectiewerende substanties aan zoals cytokines. En die substanties als cytokines weren infecties zoals bacteriën en virussen. Die cytokines zijn overigens ook goed voor je slaap: ze helpen je indutten. Krijg je dus niet genoeg slaap? Dan krijgt je lichaam minder goed de kans om ziektes te weren, en herstellen van ziektes wordt dan ook nog eens lastiger.

Meer last van anxiety

Te weinig slaap kan resulteren in meer last van anxiety, en helaas, dat kan er weer in resulteren dat je niet goed kunt slapen. “Helaas kan het een het ander verergeren”, deelt dr. Peacock. “Anxiety kan een negatief effect hebben op het vermogen van je lichaam om in slaap te vallen, omdat je brein in een ‘fight or flight’-modus verkeert.”

Not to state the obvious, maar het is belangrijk om die stressgevoelens waar mogelijk aan te pakken. Als je om deze reden niet goed slaapt, kan het namelijk verergeren. Dr. Peacock deelt dat het ertoe kan leiden dat je een slaapstoornis ontwikkelt, waardoor je nog verder van huis bent, en ook dit kan je anxiety dan weer verergeren.

Naast anxiety kan ook depressie op de loer liggen. Uit onderzoek blijkt dat mensen zich sneller neerslachtig voelen als ze niet genoeg hebben geslapen.

Je menstruatie raakt in de war

Te weinig slaap kan er ook voor zorgen dat het thyroïdhormoon in de war raakt. Grote kans dat je er nog niet eerder van hoorde, maar dit hormoon is belangrijk voor het reguleren van je menstruatie. “Het niveau van dit schildklierstimulerende hormoon neemt toe tijdens slaapgebrek. Bij jonge vrouwen in hun folliculaire fase kan dit ervoor zorgen dat het TSH-niveau toeneemt”, licht slaap- en lichaamsklokspecialist dr. Katharina Lederle toe. Het hoge TSH-niveau veroorzaakt vervolgens menstruele onregelmatigheden. Ook kan het in extreme gevallen leiden tot een miskraam voor zwangere vrouwen.

Je komt aan

Tijdens je slaap reguleert je lichaam hormonen als cortisol, leptine en ghrelin. Als je te weinig slaapt, nemen de niveaus van deze hormonen toe, wat op de lange termijn voor gewichtstoename kan zorgen. Te hoge niveaus van deze hormonen zorgen er namelijk voor dat je meer honger hebt en dat je geneigd bent om naar slechte voedingsmiddelen te grijpen.

Bron: Metro UK | Beeld: iStock

Laatste nieuws