Experts buigen zich over TikTok-tape-trend: verdwijnen rimpels echt?

De antirimpel-hack zou flinke schade kunnen aanrichten.

Elke dag lijkt er wel een nieuwe TikTok-trend de kop op te steken op het gebied van beauty en fitness. Sommige tips zijn top, en blijken nuttige lifehacks. Andere trucjes however? Not so much

Wrinkle free

Eens in de zoveel tijd komen er weer TikTok-hacks naar boven drijven die we al eens eerder gezien hebben. Zo kun je au moment niet door de app scrollen zonder video’s tegen te komen van mensen die hun gezicht volplakken met kleurige tapes – een strategie die we ook door sporters toegepast zien worden rond gewrichten en spiergroepen.

Maar waarom op je gezicht? Dat is volgens de TikTokkers om rimpels tegen te gaan. Het idee is dat de tape je huid strak trekt, je spieren op een bepaalde plek vasthoudt, en zo rimpels tegengaat. Too good to be true?

Voor- en nadelen

The Daily Mail heeft het uitgezocht met de hulp van dokter Jennifer Ashton. Zij stelt dat het kán helpen….maar alleen ‘heel tijdelijk en heel oppervlakkig’. In het beste geval zou het enkele uren lang voor een rimpelvrij gelaat kunnen zorgen. Maar ook na enkele minuten zouden de effecten alweer verdwenen kunnen zijn. Tja, leuk voor één foto op Instagram misschien, maar daarna heb je er dus niet zoveel meer aan. Dokter Ahston stelt bovendien dat er nogal wat verschil zit tussen fijne lijntjes of dieperliggende rimpels. “Je huid ’s nachts vast-tapen gaat waarschijnlijk niets doen voor diepere rimpels”, legt ze uit.

Daarnaast waarschuwt Ashton dat er nog een hoop risico’s komen kijken bij het gebruik van de tape op je gezicht. Zo waarschuwt ze voor allergische reacties – waardoor je opeens met een gezwollen en rood uitgeslagen gezicht je huis uit moet. In het ergste geval kan de tape je huid bovendien flink beschadigen. Bij het verwijderen van de tape van je huid zou je een deel van de bovenste huidlaag mee kunnen trekken, waardoor de onderliggende cellen opeens behoorlijk kwetsbaar zijn.

Averechts effect

Dermatologist Roberta del Camp waarschuwt daarnaast dat de tape ook meer kwaad dan goed kan doen. Zo stelt zij dat de tape er op de lange termijn voor kan zorgen dat de onderliggende spieren in je huid gaan ‘overcompenseren’. En dat zorgt dan juist voor diépere groeven in je gelaat. Exact waar we niet op zaten te wachten!

Wij laten de tape maar gewoon links liggen in elk geval – zo weten we zeker dat we ons huidje niet beschadigen!

Bron: Daily Mail | Beeld: Pexels, Maksim Goncharenok 

 

Laatste nieuws