Stoppen met snoozen: met deze tips wordt het iets makkelijker

Wedden dat het je lukt?

Wij weten ook wel dat we ons lichaam geen plezier doen met snoozen; die tien minuten extra die jij jezelf keer op keer gunt is geen productieve slaap. En toch is het zo moeilijk om met die habit te stoppen. Maar let wel: moeilijk is niet hetzelfde als onmogelijk. 

Waarom stoppen?

Vaak voel je je er niet frisser op als je meerdere keren snoozet, maar het indrukken van die knop heeft ook nog andere nadelen. Zo zorgt het ervoor dat je je gedurende de dag vermoeider kunt voelen. Ook kan het ervoor zorgen dat je concentratieproblemen ervaart, dat je slaperig bent, dat je een wat korter lontje hebt, dat je meer stress ervaart, je eerder depressiegevoelens hebt en het kan zorgen voor bloeddruk- en lichaamstemperatuurschommelingen. Niet erg plezierig, wel?

En met bovenstaande houdt het niet eens op. Ook je hormonen kunnen behoorlijk van slag raken wanneer je vaak snoozet. Normaal gesproken maakt het lichaam serotonine aan wanneer je inslaapt en maakt het dopamine aan wanneer je aan het wakker worden bent. Wanneer je flink snoozet in de ochtend, maakt je lichaam meerdere keren deze hormonen aan en daar kan je hormoonhuishouding enorm van in de war raken.

Ook slaapcoach Els van der Helm deelt aan Libelle België waarom snoozen zo slecht is. “Wat snoozen zo slecht maakt, is dat het je slaap onderbreekt”, vertelt ze. “Je hersenen willen eigenlijk een zo geconsolideerd mogelijke slaap. Dat wil zeggen dat ze het liefst aan één stuk doorslapen, zonder gewekt te worden. Snoozen zorgt ervoor dat het laatste gedeelte van je slaap in stukjes wordt gehakt.” Genoeg redenen om te proberen te stoppen met snoozen, dus!

Zo kun je ermee stoppen:

Het mag duidelijk zijn dat het beter is om niet meer te snoozen. Om je te helpen dit te bereiken hebben we daarom een aantal tips voor je. Je zult alsnog het slaperige gevoel tegen moeten gaan door niet te snoozen, maar het volgende gaat het wel makkelijker maken:

  • Probeer te achterhalen hoeveel uur slaap jij nodig hebt. De een heeft 8 uur slaap nodig, de ander 7,5 en weer een ander functioneert pas echt goed met 9 uur slaap. Achterhaal met welke hoeveelheid slaap jij je het meest uitgerust voelt. Reken vervolgens uit hoe laat jij moet opstaan en bereken hoe laat jij dan naar bed moet om dit aantal uren slaap te behalen. Als jij zo laat ook echt onder de wol ligt, is het ’s ochtends veel makkelijker om op te staan, want je lichaam heeft genoeg rust gehad.
  • Zorg voor een vast slaapritme. Niet iedereen heeft het geluk dat hij of zij elke dag op hetzelfde tijdstip naar bed kan, maar als jij deze luxe wel hebt, maak hier dan dankbaar gebruik van. Door vast slaap- en waakritme te hebben, heeft je lichaam er minder moeite mee om op te staan. Het weet namelijk dat het elke ochtend rond die tijd wakker moet worden.
  • Zet een glas water naast je bed. Wat een beetje water niet kan doen voor het wakker worden. Neem meteen een slok water wanneer je wekker gaat en je voelt je al een stuk frisser.
  • Maak gebruik van daglicht. In de winter is het wat moeilijker om gebruik te maken van daglicht, maar in de zomer kun je overwegen om met de gordijnen open te slapen. Wanneer er licht in je slaapkamer valt wanneer de wekker gaat, is het makkelijker om op te staan.
  • Wees realistisch met je wekker. Snoozer zetten hun wekker een stuk vroeger dan de tijd waarop ze daadwerkelijk moeten opstaan. Stop hiermee en zet je wekker op een tijd waarop je echt moet opstaan. Hierdoor kun je langer aan een stuk doorslapen, waardoor je je overdag veel beter zult voelen.
  • Zet je wekker niet op je nachtkastje. Het voelt bijna gemeen, maar heb je weleens overwogen om je wekker niet naast je bed te zetten? Als je ‘m aan de andere kant van je slaapkamer zet, moet je opstaan om de wekker uit te zetten.

Bron: Libelle België / Beeld: iam_os (Unsplash) 

Laatste nieuws