Science backed: 3 gewoontes waarmee je de kans op dementie kunt verkleinen

Voor een gezond en happy brein!

De kans is groot dat je wel iemand kent die dementie heeft (gehad), maar de kans is nog groter dat de komende jaren meer kennissen of familieleden erdoor getroffen zullen worden. Het aantal mensen met dementie neemt flink toe. Daarom vragen steeds meer mensen zich af of ze de kans op dementie wat kunnen verkleinen.

Wetenschappelijk bewezen

Helaas is er nog geen remedie tegen dementie of een vaccin dat de ziekte kan voorkomen. Wel zijn er al veel onderzoeken naar gedaan. Hieruit kwam naar voren dat je je brein kunt beschermen door gezond te eten, regelmatig te bewegen en door te zorgen voor een goede nachtrust. Maar ook de volgende zaken kunnen er volgens de wetenschap voor zorgen dat de kans op dementie iets kleiner is.

Slik extra citicoline

Heb je weleens van citicoline gehoord? Dit is een neuronutriënt waar veel onderzoek naar is gedaan en die vaak terug te vinden is in geheugensupplementen. Uit het klinische onderzoek the role of citicoline in cognitive impairment bleek dat deze nutriënt cognitieve stoornissen kan verbeteren, en het onderzoek Role of Citicoline in Patients With Mild Cognitive Impairment wees uit dat het zowel het geheugen als het gedrag van patiënten met een chronische hersenaandoening kan verbeteren.

Of het daarmee ophoudt? Nog niet. Uit andere onderzoeken blijkt dat citicoline ook gezonde hersenactiviteit bevordert door de mitochondriale gezondheid te ondersteunen – in niet-medisch Nederlands: verschillende genengroepen worden dan gezond gehouden. Je kunt citicoline supplementen bij verschillende (online) drogisterijen kopen.

Goed ademhalen

Hoeveel keer haal jij adem in een minuut? Het voelt bijna onbelangrijk; je doet het toch wel vanzelf, maar vaak doen we het wel erg snel. Een onderzoek gepubliceerd in National Library of Medicine vertelt ons ademhalen wel met wat meer mindfulness gedaan mag worden. Adem je zo’n 20 tot 40 minuten lang diep in? Dan kun je de hoeveelheid Aβ40 en Aβ422 in je bloed verlagen. Hoge niveaus van Aβ in je bloed worden gerelateerd aan een grotere kans op Alzheimer, dus het is een goede zaak om die laag te willen houden. 

Wees sociaal (en maak hier een prioriteit van)

De impact van eenzaamheid op iemands mentale staat mag nooit onderschat worden, en wist je dat eenzaamheid ook een grote risicofactor voor dementie is? Personen die in een sociaal isolement leven, hebben 28 procent meer kans op het ontwikkelen van dementie, zo blijkt uit onderzoek gepubliceerd in Journal of American Geriatrics Society.
Des te meer reden om sociaal te zijn. Spendeer veel tijd met vrienden en familie om je brein gezond én happy te houden.

Bron: Mind, Body, Green / Beeld: Devon Divine (Unsplash) 

Laatste nieuws