New Balance ambassadeur Jasmijn Lau over haar way of running

New Balance lanceerde onlangs zijn nieuwe filosofie over hardlopen: Run Your Way. Een nieuwe kijk op hardlopen, waarbij er geen regels en ook geen stereotypen bestaan. Iedereen die rent is een runner en iedereen die rent, mag daar trots op zijn. Happy in Shape sprak langeafstandsloper en New Balance ambassadeur Jasmijn Lau over haar way of running: “Als kind rende ik al altijd en overal.”

Run Your Way

Run Your Way gaat over het vieren van de individualiteit van iedereen die hardloopt door stereotypen te verwijderen, er is geen goede of verkeerde manier om te hardlopen. Simpel gezegd, als je hardloopt, dan ben je een hardloper. Het initiatief wil mensen inspireren om trots te zijn dat ze zichzelf als hardloper beschouwen en een momentum creëren in de categorie hardlopen. New Balance zal verhalen delen over de relatie van atleten met hardlopen om sterkere banden te leggen tussen elites en de alledaagse hardloper, waaruit blijkt dat iedereen een andere reis heeft en dat er niet zoiets bestaat als een ’traditionele hardloper’. Jasmijn Lau weet dat als geen ander. Wij spraken haar.

new balance

Hoe ben je ooit begonnen met hardlopen?
“Als kind rende ik al altijd en overal: door de straat voor mijn huis, over de camping en op het strand tijdens de zomervakantie. Een buurmeisje deed aan atletiek en dat bracht mijn ouders op het idee mij naar de atletiekbaan te brengen van Ciko’66 in Arnhem. Ik was 7 jaar en deed alle atletiekonderdelen, van kogelstoten tot hoogspringen en hardlopen. Verspringen en de vier keer zestig meter estafette waren mijn favoriete onderdelen. De ‘lange afstand’ -600m en later 1000m- vond ik spannend, ook al was ik hier wel altijd de beste in. Tot mijn veertiende heb ik aan meerkamp gedaan (alle atletiek onderdelen) tot Honore Hoedt (mijn voormalige coach) mij tijdens een gymles van school scoutte en me vroeg een keer mee te trainen in Papendal. Daar liep ik de eerste training al mee met Sifan Hassan en Dennis Licht. Vanaf dat moment reisde ik elke week naar Papendal voor trainingen, die later ook werden uitgebreid met duurlopen, bostrainingen en krachttrainingen.”

Wat was het moment dat je wist: wow, hier ben ik goed in?
“Als kind wist ik wel dat ik hard kon lopen omdat ik vaak de lange afstanden -600-1000m- won. Maar ik deed vooral aan atletiek omdat ik het erg gezellig had met mijn vriendinnen. Toen ik op mijn eerste internationale toernooi -EK cross Sardinie 2016- 5e werd achter meiden die allemaal een paar jaar ouder waren kreeg ik voor het eerst het idee dat ik misschien wel echt wat kon bereiken met het hardlopen en werd ik ook serieuzer.”

Je bent een lange afstandsloper: wat is je favoriete afstand?
“De halve marathon. Maar ik vind de 1500m op de baan ook super leuk omdat dit lekker tactisch en snel is. Bij een halve marathon moet je veel meer geduld hebben maar kun je wel heel lekker genieten en voelt het tempo ook vaak heel ontspannen de eerste helft.”

Waar ben je nu voor aan het trainen?
“Wat kortere afstanden op de baan en in het najaar weer de langere afstanden op de weg en de cross (in het bos)! Ik ben veel geblesseerd geweest de afgelopen jaren, dus ik werk er ook hard aan om slim te trainen en dit te voorkomen.”

Hoe ziet een gemiddelde trainingsdag er voor jou uit?
“Naast het hardlopen doe ik ook een master aan de Radboud Universiteit (Biomedical sciences). Daardoor verschilt mijn trainingsschema af en toe wel een beetje omdat ik rekening moet houden met mijn colleges en lessen. Over ongeveer 1.5 jaar zal ik afstuderen en dan hoop ik een baan te vinden die goed te combineren is met het hardlopen. Ik heb het nodig om naast de sport anderen dingen te hebben in het leven zodat ik niet 24/7 met hardlopen bezig ben, want er is meer in het leven haha. Ik vind het fijn om na een training te studeren of met vrienden leuke dingen te doen om zo weer meer opgeladen te zijn voor de volgende training. Elke trainingsdag is anders. Veel mensen denken dat hardlopen heel saai is en dat je elke dag gewoon heel veel kilometers gaat rennen. Maar er zit best veel variatie in het trainingsschema waarbij je soms lang en rustig loopt maar ook wel eens kortere intervallen traint in een hoger tempo.”

Run Your Way is de nieuwe campagne van New Balance: Wat is YOUR WAY?
“Genieten van het hardlopen, mooie plekken zien tijdens het hardlopen en leuke mensen ontmoeten door het hardlopen.”

Waar kun je niet zonder tijdens het rennen?
“Ik heb maar weinig nodig…ik ren bijvoorbeeld nooit met muziek. Ik loop meestal in het bos en vind het dan heerlijk om gewoon te luisteren naar de vogeltjes en tot rust te komen. Naar mijn mening heb je niet veel nodig tijdens het lopen naast een goed paar hardloopschoenen (van New Balance).”

Wat draag je het liefst tijdens het rennen?
“Mijn favoriete schoen is de New Balance 880. Hier doe ik vrijwel al mijn trainingen op. De kleding die ik draag hangt af van het weer. Maar waar ik echt gelukkig van kan worden is zodra het warmer begint te worden, je weer in korte broek kan trainen, dat is echt genieten!” Dit zijn haar favorieten.

Tips voor beginnende hardlopers?
“Geduld! Een rustige opbouw is cruciaal om blessurevrij te blijven. Hardlopen is een erg belastende beweging, die je heel gedoseerd moet opbouwen. Ga niet opeens vijf kilometer achterelkaar rennen, maar begin eerst met kortere blokjes van vijf minuten, afgewisseld met een minuut wandelen.”

Dit artikel is geschreven in samenwerking met New Balance.

Laatste nieuws