Onderzoek wijst uit: dit verschil kan de juiste sportbeha maken

Wow, wist jij dat een sportbeha zó belangrijk is?

Als het op hardlopen aankomt, wordt over het algemeen gedacht dat een paar trainingsschoenen van goede kwaliteit helpen om cruciale secondes te winnen. Maar volgens een nieuw onderzoek kan het dragen van een goede ondersteunende sportbeha je prestaties met maar liefst zeven procent verhogen. Wow!

Onderzoek

Bijna driekwart van de vrouwen ervaart pijn in de borsten tijdens het sporten, wat natuurlijk een belemmering kan zijn om ervan te genieten. Onderzoekers van de Universiteit van Memphis zochten uit wat de invloed van borstondersteuning op de stijfheid van het kniegewricht is tijdens hardlopen. Voor het onderzoek werden in totaal twaalf vrouwelijke hobby hardlopers tussen de achttien en vijfendertig jaar geworven. Ze hadden verschillende cupmaten, waaronder B, C en D, en pasten twee sportbeha’s: een beha met hoge ondersteuning en een beha met lage ondersteuning.

Iedere deelnemer voerde hardloopsessies van drie minuten uit met de beha met hoge ondersteuning, de beha met lage ondersteuning en helemaal geen beha. Onderzoekers volgden de bewegingen van de vrouwen terwijl ze renden en ontdekten dat meer borstondersteuning in verbinding stond met een grotere stijfheid van het kniegewricht. Enne, hoe stijver het kniegewricht, hoe efficiënter de beweging en hoe lager het risico op blessures. Het onderzoek onthult uiteindelijk dat een beha met hoge ondersteuning hun hardloopprestaties met maar liefst zeven procent zou kunnen verbeteren!

De juiste sportbeha doet wonderen

Wordt het dragen van een goede sportbeha dan zo onderschat? Ja, is onderzoeksauteur Dr. Douglas Powell van mening: ”De bevindingen tonen aan dat borstondersteuning niet alleen de beweging van de borsten beïnvloedt, maar dat compensaties plaatsvinden over het hele lichaam. Deze compensaties kunnen leiden tot verminderde hardloopprestaties, een verhoogd risico op blessures en zelfs het ontstaan ​​van chronische pijn zoals rug- en borstpijn.”

Powell vindt dat er de afgelopen vijftig jaar een beperkte vooruitgang is geweest in het ontwerpen van beha’s. Volgens hem moeten sportbeha’s niet alleen als kleding worden beschouwd, maar ook als sportuitrusting die zowel de prestaties kan verbeteren als het risico op blessures kan verminderen. En dus een rol spelen bij de gezondheid van vrouwen! Sprintje naar de sportspeciaalzaak dan maar?

Bron: Daily Mail | Beeld: Pexels

Laatste nieuws