Hoe je betere resultaten behaalt door je trainingsprogramma af te stemmen op je menstruatie

Deskundigen geven advies.

No pain, no gain, is vast een gezegde die je vaak hebt gehoord als je een beetje bekend bent in de fitnesswereld. Dit kan een goede motivatie zijn om het uiterste uit jezelf te halen, maar let wel op. Verschillende deskundigen moedigen namelijk steeds vaker vrouwen aan om meer naar hun lichaam te luisteren. 

Cycle syncing

Er bestaat een grote kans dat jij nog nooit hebt gehoord van de term ‘cycle syncing’. Niet zo gek, aangezien de term te maken heeft met menstruatie – iets waar vrouwen het niet graag over hebben. Cycle syncing houdt in dat je jouw trainingsprogramma afstemt op je menstruatiecyclus om vetverlies, spieropbouw en cardio te maximaliseren.

Als een vrouw op het moment is dat de menstruatie mijlenver lijkt te zijn, zijn de energieniveaus het hoogst doordat de bloedcirculatie toeneemt en de vrouwelijke geslachtshormonen de overhand nemen. Logischerwijs krijgen vrouwen dus meer last van vermoeidheid als ze menstrueren. Erg vervelend natuurlijk, maar dat is zeker geen reden om niet naar de sportschool te gaan volgens verschillende deskundigen.

Afvallen

“We leven in een mannenwereld: in de zin dat veel van onze fitnessregimes vaak van één soort zijn. En dat past bij de blik van een man”, legt fitnesscoach Kylie Churnetski uit. “Maar als we ons gaan richten op onze menstruatiecyclus, zijn we ook in staat om de puzzelstukjes in elkaar te leggen. Als je jezelf té veel onder druk zet en het is niet wat je lichaam nodig heeft, raak je opgebrand en voel je je een mislukking omdat het niet lukt.” Cycle syncing to the rescue!

Er is wetenschappelijk bewijs dat cycle syncing goed kan helpen voor vrouwen die graag willen afvallen. Uit een onderzoek bleek namelijk dat vrouwen die hun dieet én lichaamsbeweging afstemden op hun menstruatiecyclus, ongeveer 14,3 procent van hun lichaamsgewicht en 1,1 centimeter van hun taille verloren. Wow!

Onderzoek

Er deden ook vrouwen mee aan het onderzoek die hun dieet en lichaamsbeweging niet op hun menstruatiecyclus afstemden. Zij verloren in diezelfde periode gemiddeld 8,3 procent lichaamsgewicht en 0,61 centimeter van hun taille.

Ook kan het afstemmen van je dieet en lichaamsbeweging op je menstruatiecyclus leiden tot een betere stemming en een energieker gevoel. “Vrouwen die deze aanpassing toevoegen aan hun levensstijl kunnen na een tijd merken dat ze gewicht verliezen en fit blijven”, vertellen deskundigen van de Anglia Rusky University. “Maar veel vrouwen hebben moeite met het feit dat er ondertussen ook ‘natuurlijke verschuivingen’ in hum menstruatiecyclus plaatsvinden.”

Helder

Toch willen de onderzoekers wel een aantal dingen uit hun onderzoek helder hebben. “Het grootste gedeelte van het onderzoek gaat ervan uit dat de menstruatiecyclus een cyclus van 28 dagen heeft. Maar…”, gaan ze verder. “46 procent van de vrouwen heeft een cycluslengte die ongeveer zeven dagen schommelt.” Daarnaast is er natuurlijk ook nog per vrouw een verschil als er wordt gekeken naar de progesteron- en oestrogeenspiegel. “Dus, hoewel het idee om je menstruatiecyclus af te stemmen op je trainingen logisch lijkt te zijn, zullen de resultaten die elke vrouw ziet, waarschijnlijk verschillen.” Aha!

Bron: Daily Mail | Beeld: Adobe Stock

Laatste nieuws