Mouna Laroussi over drukke carrière en gezin: ‘Het lukt me omdat ik heb geleerd om te filteren’

'Daarnaast probeer ik me te omringen met positieve mensen, want van al die regen- wolkjes en tornado’s word je echt niet gelukkig.'

Mouna Laroussi gaat in februari het theater in met haar nieuwe voorstelling Waanzien. De theatermaker heeft een ontzettend druk leven. Hoe weet Mouna haar carrière en gezin te balanceren en wat kunnen we van de nieuwe theatervoorstelling verwachten? Ze vertelt het in de nieuwste Happy in Shape.

Veertig shows

“Mijn voorstelling gaat Waanzien heten en ik heb een tour met veertig voorstellingen gepland. Het gaat over hoe wij als mensen naar elkaar kijken”, vertelt Mouna in de Happy in Shape. “Hoe wij naar verschillende groepen kijken en hoe je dat door verschillende brillen kunt doen. En hoe wij soms dingen projecteren op mensen of groepen die er eigenlijk helemaal niet zijn. Maar ook hoe we soms weg- kijken, ons scheel kijken of ons juist blindstaren op iets. Het gaat over discriminatie, emancipatie, migratie, maar ook over onze jongeren en over onze kinderen. Ik neem alles onder de loep vanuit mijn biculturele achtergrond.”

Culturen

Zelf is Mouna ook met twee culturen opgegroeid. “Ja, wij zijn thuis met drie meiden opgevoed en opgegroeid met twee culturen”, vertelt ze. “En we zijn ook rijk aan alle twee die culturen; we hebben nooit het één meer aandacht gegeven dan het ander. Zo vieren we thuis ook alles. Het heeft ervoor gezorgd dat ik die twee werelden, het oosten en het westen, heel goed ken. Ik zie wanneer ze samenkomen, wanneer het schuurt, wanneer ze elkaar aanraken en wanneer ze botsen, en daar kan ik zoveel informatie uit halen.”

“Als je in je familie of vriendengroep geen multiculturele Nederlanders hebt, is het soms lastig om de andere kant van een verhaal mee te krijgen. Ik vind het heel belangrijk om nooit vanuit één richting te kijken, maar alle kanten te belichten, en dat zal ik dan ook doen in mijn voorstelling. Alleen op die manier kun je een gelijk- waardig gesprek met elkaar hebben.”

Link tool: post not found

Discipline

Wat kunnen we nog meer van de theatervoorstelling verwachten? “Ik word verkocht onder cabaret, maar ik ben een multidisciplinaire maker. Ik zing, ik dans, ik rap, ik doe mime, ik zet typetjes neer”, legt Mouna uit. “Ik vind het leuk om al die disciplines te laten zien, zo kan je blijven verrassen en dat maakt een voorstelling heel rijk. Ik ben ooit begonnen met dans en ik heb drie jaar met mijn zusje Hind getourd door binnen- en buitenland. Ik danste mee, maar trainde ook de groep. Later ben ik danstheater gaan doen en ook zelf producties gaan ontwikkelen voor jong en oud. En uiteindelijk ben ik het theater ingegaan met mijn eigen voorstellingen, Waanzien is alweer de derde.”

Filteren

Mouna is op verschillende fronten erg druk. Hoe weet ze eigenlijk alle ballen hoog te houden? “Ik zat daar laatst over na te denken, omdat ik merkte dat mijn armen vaak snel verzuurd zijn. En toen bedacht ik me dat ik letterlijk bezig ben met die ballen hooghouden, omdat ik alles doe met die armen: het huishouden, de haren van de meiden vlechten, die stomme telefoon vasthouden en alle app-groepen van school, vrienden en feestjes beantwoorden.” Het geheim? “Het lukt me omdat ik heb geleerd om te filteren. Wat is echt belangrijk en wat kan wachten? Daarnaast probeer ik me te omringen met positieve mensen, want van al die regenwolkjes en tornado’s word je echt niet gelukkig. Tuurlijk, ieder huisje heeft zijn kruisje, maar ik vind het wel belangrijk om elkaar te stimuleren, positieve adviezen te geven en elkaar op die manier te liften.”

Mouna is niet de enige thuis die het druk heeft, want ook manlief Walid heeft een busy carrière. “We geven de ander de ruimte om zichzelf te ontwikkelen en de dingen te doen die we leuk vinden. Soms moet Walid een week weg voor opnames of sta ik maandenlang ’s avonds op het podium. Dat is geen probleem, want we gunnen elkaar dat echt”, stelt ze. Manou vindt het belangrijk dat ze – naast tijd samen – ook tijd voor zichzelf hebben. “Thuis is echt onze basis, we nemen de kinderen nooit mee op sleeptouw, maar zorgen dat een van de twee of iemand van de familie er voor hen is. Die balans thuis vind ik heel belangrijk. Maar ook de balans in jezelf. Want als je goed in je vel zit, slaag je er ook in om al die andere posities goed te bekleden…”

Benieuwd naar het hele interview met Mouna? Je leest het in de nieuwste Happy in Shape. Vanaf nu in de winkel of online te bestellen. Of hou happyinshape.nl in de gaten voor meer content!

Tekst: Jill Waas | Beeld: NL Beeld

Laatste nieuws