Dit triggert een droge huid en zó los je het op

Zo zorg je dat ook je huid in goede conditie is.

Lees ook

Een trekkerig gevoel, roodheid, huidschilfertjes, jeuk of zelfs rimpels: een droge huid kan een hoop narigheid opleveren. Maar hoe kom je aan die droge huid en hoe los je het op? 

Droge huid 

Een droge huid komt door een beschadigde bovenste huidlaag. Doordat er scheurtjes in die laag zitten, verliest je huid vocht en droogt je huid nog verder uit. Dit kan komen door koude, droge lucht, maar er zijn nog meer oorzaken. 

Oorzaken 

Allereerst die koude, droge lucht dus, waar we in deze tijd van het jaar veel mee te maken krijgen. In dit artikel dat eerder deze week op onze site verscheen, gingen we in op een droge lichaamshuid. Door hydraterende crèmes op te smeren kun je veel oplossen, maar hoe zit het met de huid van je gezicht, die vrijwel altijd onbeschermd in de buitenlucht is én ook met andere invloeden te maken krijgt? 

Naast externe invloeden (koude, maar ook warme (!) lucht), zijn er nog vijf oorzaken voor een droge huid: 
1. Genetische aanleg
2. Ongezond voedingspatroon
3. Blootstelling aan zonlicht
4. Ongeschikte verzorgingsproducten
5. Stress

Hulptroepen 

Een droge huid wordt door de scheurtjes dus steeds droger en dat is een vervelende vicieuze cirkel waar je niet 1, 2, 3 uitkomt. Een tekort aan vocht betekent namelijk ook een tekort aan vetten (lipiden) die nodig zijn om je huid het beschermlaagje te bieden dat zij hard nodig heeft.

De strijd om een gehydrateerde huid kun je onder andere aangaan met de juiste verzorgingsproducten. Producten met plantaardige oliën en hydrofiele stoffen, zoals NIVEA Q10 Power +Extra Voedend, zetten de natuurlijke bescherming van de huid kracht bij en helpen het aanwezige vocht beter opslaan en dat helpt je al een eind op weg. Wat nog meer kan helpen? De juiste levensstijl, want ook die is zeer van invloed op de conditie en de gezondheid van je huid. Happy in Shape tipt:

1. Drink genoeg water. Werk écht naar die twee liter per dag toe, want water zorgt nu eenmaal voor een goede vochtbalans. Ook voor je huid. 
2. Zorg dat je niet teveel wordt blootgesteld aan zonlicht. Ook ’s winters kan dit voor uitdroging zorgen, dus gebruik een zonne- of dagcrème voor de droge huid die vochtinbrengende bestanddelen en een zonbeschermingsfactor (SPF) bevat.
3. Vermijd stress. Misschien makkelijker gezegd dan gedaan, maar probeer genoeg me-time te creëren. Hoe? Een kopje thee en een tijdschrift (hint), een uurtje bewegen of ’s avonds een lekker voedend masker aanbrengen: rustmomenten zijn key voor een goed(e) (gehydrateerde) huid. 

Beeld: Nivea

Laatste nieuws

Zie ook