Steeds meer mensen tegen Black Friday

Ga jij voor Green of Black Friday?

Lees ook

Shoppen totdat je erbij neervalt: Black Friday. Aankomende vrijdag is het zover en zelfs nu al vliegen de kortingen je om de oren. Maar steeds meer mensen zetten vraagtekens bij de massale aanbiedingen. 

Kies voor Green Friday

Gerbrich Kozijn, toezichthouder bij de Autoriteit Consument en Markt, doet in Trouw de oproep om Black Friday te vervangen voor Green Friday. “Als ik aan honderd mensen vraag hoe ik de planeet kan redden, krijg ik tachtig keer het antwoord: stoppen met vliegen en vlees eten. Dat stoppen met spullen kopen met stip op nummer één staat, beseft bijna niemand”, vertelt Kozijn. 

Gelukkig zijn er inmiddels winkels die het anders aanpakken. Woonwinkel Dille&Kamille kiest ervoor om aanstaande vrijdag samen met Trees for All duizend vierkante meter aan nieuw bos in Nederland en Costa Rica aan te leggen. Ook de Deense SofaCompany, een meubelwinkel in Amsterdam, Rotterdam en Arnhem, doet niet mee aan Black Friday. Zij noemen het ‘een zwarte dag voor het klimaat’. Daarom plant SofaCompany van vrijdag tot zondag vijftig bomen per verkocht product. 

Recyclen

Tweedehands is altijd beter voor het milieu dan nieuwe producten, daarom maken kringloopwinkels in Nederland een vuist tegen Black Friday. Ze hebben zelfs als doel van aanstaande vrijdag de groenste dag van het jaar te maken. Zo blijkt uit onderzoek van TNO dat iedere kilogram aan hergebruikte spullen één kilogram aan CO2 bespaart. De winkels nodigen daarom iedereen uit om vrijdag langs te komen én voordelig tweedehands spullen te komen. 

Lokaal

Naast het milieu heeft Black Friday ook impact op kleine ondernemers. Zij kunnen de hoge kortingen van de ketens niet evenaren. Daarom organiseren lokale ondernemers in het centrum van Groningen een tegenhanger: Lutje Lokaal. Zij willen hun gasten een stukje extra aandacht en service bieden. 

Bron: Linda.nl | Beeld: iStock

Laatste nieuws

Zie ook