Je was zelf ooit 30 kilo te zwaar. Wat gaf jou het zetje om de knop om te zetten - en dit keer voorgoed?
‘Ik was op vakantie met mijn moeder en haar toenmalige echtgenoot in Italië. Terwijl zij aan het zwemmen waren en genoten van de zon, zat ik aan de kant in een lange broek en shirt, heel ongelukkig. Dat was het moment dat ik dacht: dit is genoeg geweest. Ik was toen een jaar of 19.’
Je besloot je leven om te gooien en voor gezond te kiezen, waardoor je overgewicht verdween. Dat klinkt makkelijker dan het waarschijnlijk is geweest. Hoe heb je het aangepakt?
‘In het begin was het zeker niet makkelijk. Ik heb bijna elk dieet geprobeerd dat er was: Atkins, Sonja Bakker, Weight Watchers, noem maar op. Ik verloor wel gewicht, maar viel steeds weer terug in oude patronen. Het welbekende jojo-effect waar veel mensen last van hebben. Op een gegeven moment had ik zoiets van: als het anderen lukt, dan moet het mij toch ook lukken? Toen ben ik me echt gaan verdiepen in hoe je lichaam werkt en waaruit voeding bestaat. Ik begon met het volgen van diverse coachingstrajecten die me hielpen inzicht te krijgen in mijn eigen eet- en leefpatronen. Door deze trajecten kreeg ik meer grip op mijn voeding en leerde ik beter begrijpen wat mijn lichaam nodig heeft. Zo kreeg ik het steeds meer in de vingers.’
Hoe ziet een gemiddelde dag eten, drinken, slapen en sporten in het leven van Lot Beukers eruit?
Mijn dag begint altijd vroeg. We staan om half 7 op, omdat ik geloof dat een goede start van de dag belangrijk is. Na het opstaan neem ik een decaf cappuccino en een groot glas water. Daarna maak ik een wandeling met de hond om mijn lichaam in beweging te krijgen en wat frisse lucht te krijgen. Het ontbijt bestaat vaak uit crackers met hüttenkäse met een stuk groente of fruit ernaast, iets wat licht is, maar me genoeg energie geeft voor de ochtend. Vier keer per week doen mijn vriendin en ik ’s ochtends aan krachttraining en twee keer per week gaan we hardlopen. Sporten is een belangrijk onderdeel van mijn leven geworden, niet alleen om fit te blijven, maar ook omdat het me mentaal sterker maakt. Daarna gaan we werken, zo’n 9 à 10 uur per dag. Mijn lunch is vaak iets wat ik zelf heb bereid, zoals een zelfgemaakte cake van 400 kcal. Mijn baksels bestaan uit groente of fruit en anders eet ik dat er nog bij. Ik houd ervan om creatief te zijn met mijn maaltijden en gezonde, maar lekkere opties te vinden. Tussendoor probeer ik voldoende te bewegen, minstens 15.000 stappen per dag. We eten vroeg in de avond, rond half 6. Dat helpt om de spijsvertering goed te laten verlopen en zorgt ervoor dat ik beter slaap. Het avondeten is meestal een voedzame maaltijd, met veel groenten, eiwitten en gezonde vetten. Voor het slapengaan neem ik vaak nog een kleine snack, zoals een stuk fruit, een Fit Piggy of een handje noten. We gaan om 10 uur naar bed, omdat voldoende slaap essentieel is voor je herstel en energie. Een goede nachtrust helpt ook bij het reguleren van honger- en verzadigingshormonen, wat weer bijdraagt aan een gezonde levensstijl.’
Wil je het volledige interview met Lot lezen en ontdekken hoe zij duizenden mensen helpt om zulke fantastische resultaten te behalen? Je vindt het allemaal – en nog veel meer – in de nieuwste Happy in Shape, vanaf morgen in de winkels!
- Tekst: Fleur Baxmeier
- Jesje Veling