Dit zijn de tien populairste musea op Instagram

Hier gaan we dus naartoe dit weekend...

Lees ook

Als je tegenwoordig een restaurant, stad of museum bezoekt, deel je dat op sociale media. Inclusief bijpassende hashtag. Welke tien Nederlandse musea het populairst zijn op Instagram, zochten we voor je uit. 

Hashtags

De historie van ons land wordt getekend door toonaangevende ontwerpers, architecten, kunstenaars en kunstschilders. Tijdens de wintermaanden is het heerlijk om uren langs deze kunstwerken te struinen, in een mooi museum. Holidu, dé zoekmachine voor vakantiehuizen, onderzocht welke musea het populairst waren op Instagram.

1. Rijksmuseum

Het populairste museum op Instagram is het Rijksmuseum in Amsterdam. Dit prachtige museum, zowel van binnen als van buiten iconisch, werd maar liefst 426.562 keer genoemd op Instagram. In juli 2019 is het Rijksmuseum gestart met ‘Operatie Nachtwacht’, een groot restauratieonderzoek naar het schilderij.

Museumstraat 1, Amsterdam

2. Van Gogh Museum

Van Gogh’s Zonnebloemen wordt gezien als een van de bekendste kunstwerken ter wereld. Naast zijn eigen kunstwerken, toont het museum ook soortgelijke kunst van artiesten over de hele wereld. Dit museum werd maar liefst 170.719 keer genoemd op sociale media.

Museumplein 6, Amsterdam

3. Moco Museum

Met maar liefst 100.330 hastags, is het ‘jongste’ museum in het rijtje toch op de derde plek geëindigd. De moderne, hedendaagse kunst en street art spreekt vooral een jonger publiek aan. Hier is onder andere kunst van Banksy en Andy Warhol te bewonderen.

Honthorststraat 20, Amsterdam

4. Mauritshuis

Het meisje met de parel is niet het enige kunstwerk dat volle zalen trekt in Den Haag. Het museum, dat maar liefst 38.571 keer is genoemd op sociale media, verrast haar bezoekers ook met Rembrandt en Fabritius.

Plein 29, Den Haag

5. Anne Frank Huis

Ondanks dat het alweer even geleden is dat de familie Frank zelf in het huis woonde, is hun verhaal nog steeds wereldberoemd. In 1960 werd het Achterhuis geopend en het afgelopen jaar werd het 30.761 keer genoemd op Instagram.

Westermarkt 20, Amsterdam

6. Groninger Museum

Het gebouw, dat op zichzelf al picture perfect is, is ontworpen door Alessandro Mendini. Het is alweer 25 jaar geleden dat de Italiaan het museum ontwierp en daarom is er op dit moment een tentoonstelling over de architect te zien.

Museumeiland 1, Groningen

7. Het Tropenmuseum

Momenteel krijgt het Tropenmuseum veel aandacht door de tentoonstelling ‘What a Genderful world’. Het museum, gelegen aan het Oosterpark in de hoofdstad, neemt je met de expositie mee op ‘genderreis’ langs verschillende wereldculturen.

Linnaeusstraat 2, Amsterdam

8. Kunsthal

Dit Rotterdamse museum is erg geliefd om haar exposities. Op dit moment kun je hier een tentoonstelling van ontwerper Thierry Mugler vinden. In 1992 opende het museum haar deuren en is nog steeds populair. Met 18.115 hashtags eindigt het museum op de achtste plek.

Museumpark, Westzeedijk 341, Rotterdam

9. Het Scheepvaartmuseum

Op het nagebouwde VOC-schip word je volledig meegenomen in de oude tijden van de Verenigde Oost-Indische Compagnie. Het schip ligt naast een prachtig historische gebouw waarin het Scheepvaartmuseum is gevestigd. Na een rennovatie van vier jaar, is het museum nu de ideale plek om met kinderen naartoe te gaan. Het afgelopen jaar werd het museum 17.695 keer genoemd op sociale media.

Kattenburgerplein 1, Amsterdam

10. Kröller-Müller 

Dit museum vind je op de Hoge Veluwe in Otterlo en wordt onder meer geliefd om de grote beeldentuin (de grootste van Europa), maar ook om de enorme collectie van van Gogh, Mondriaan en Picasso. Ga er dit jaar nog naartoe, want in 2020 krijgt het museum een plekje op de lijst van dingen die je niet mag missen in Nederland én zal het aantal hashtags van 16.949 nog verder stijgen.

Houtkampweg 6, Otterlo

Beeld: Holidu

Laatste nieuws

Zie ook