Dit worden de foodtrends van 2020

We laten ons verrassen...

Dankzij de modeshows tijdens fashion week is het in die scene makkelijk te bepalen wat de trends voor het aankomende seizoen gaan zijn. Iets wat qua food bijvoorbeeld veel minder makkelijk te voorspellen is. Toch hebben TheFork en NellyRodi er acht weten vast te stellen. 

#Foodmood

Met alle veranderingen in de wereld, we eten minder vlees en steeds meer mensen zijn veganistisch, veranderen ook de trends in the world of food. Benieuwd naar wat we gaan eten aankomend jaar? Reserveringsplatform TheFork en adviesbureau NellyRodi deden onderzoek naar eettrends. Het resultaat? Acht, zeer uiteenlopende en verrassende uitkomsten, die voor iets wat wils beloven. Bon appétit!

1. Soulfood

Gerechten bovenal lekker zijn, maar ook nog eens goed voor je ziel. Dat is soulfood. Restaurants houden steeds meer rekening met de gemoedstoestand en verschillende gezondheidsaspecten van gasten bij de bereiding. Gerechten op de menukaart van verschillende restaurants zijn bijvoorbeeld volledig plantaardig. Soulfood proberen? Plantastic in Rotterdam is the place to be. 

Plantastic, Rotterdam

2. Ristoceutica

Reishi paddenstoelen, lotuszaden, carambola en kombucha… Heb je geen idee wat deze producten zijn? In 2020 ga je deze ingrediënten steeds vaker terugvinden in gerechten. Nutraceuticals, ingrediënten met heilzame eigenschappen, worden aankomend jaar meer en meer onderdeel van onze (eet)cultuur. 

3. Duurzaamheid

Duurzaamheid, transparantie en traceerbaarheid met betrekking tot hetgeen er op je bord ligt, wordt steeds belangrijker. Lokale producten gaan daarom een steeds belangrijkere rol spelen, evenals ingrediënten en restaurants die voedselverspilling tegen gaan. Wil jij genieten van een zero waste restaurant? L’Invité in Amsterdam maakt gebruik van Hollands wild, duurzame vis en Hollandse groenten. 

L’Invité, Amsterdam

4. De wereld op zijn kop

Instagram speelt een steeds grotere rol voor chefs. Want iedereen weet: it didn’t happen, if you didn’t post it on Instagram. Een Insta-waardig gerecht is daarom ook iets waar men in de keuken op inspeelt. Denk aan glitters, eenhoorns en freak shakes. Benji’s Café is zo’n Insta-waardige hotspot waar je absoluut een bezoekje aan moet brengen. Daarnaast hebben ze veel ramen, dus gegarandeerd genoeg licht voor het perfecte kiekje voor op het medium. 

Benji’s Café, Amsterdam

5. Smart consumption

Je maaltijd geprint op je bord? Technologie speelt een steeds grotere rol in restaurants. Apps helpen je om je ervaring te delen en een 3D-foodprinter behoort steeds vaker tot de standaarduitrusting in een professionele keuken. Ga bijvoorbeeld naar restaurant Smink in Wolvega, waar de chef gebruikt maakt van zo’n 3D-printer. 

Restaurant Smink, Wolvega

6. (Re)mix food

Verschillende Aziatische keukens in één restaurant door elkaar gebruiken? Het kan! In Hong Kong, Shanghai en Taiwan doen ze het namelijk al. In Nederland zullen we het ook steeds vaker gaan zien. In Eindhoven bijvoorbeeld, zit restaurant Woensel Wereldkeukens gevestigd, waar je je in diverse landen waant – onder één dak. 

Woensel Wereldkeukens, Eindhoven

7. Food cross-over trend

Modemerken binden zich steeds vaker aan restaurants. Neem bijvoorbeeld Gucci Osteria in Florence, Citron in Parijs van de Franse ontwerper Jacquemus en Sephora x Ice Cream Museum. Dit gaan we in 2020 dus nog vaker zien. 

8. Eat entertainment

De tijd van hashtag foodporn is officieel voorbij. Om consumenten te verleiden wordt namelijk verder gekeken naar alleen de smaak van de gerechten. Dit jaar ga je op een zintuigelijke reis en worden technieken zoals virtual reality en ASMR ingezet. 

Beeld: The Fork

Laatste nieuws