3 tips voor een succesvolle groepspresentatie

Deze tips gaan je zeker helpen!

Lees ook

Spreken voor een grote groep. Voor de een is het een eitje, voor de ander een grote nachtmerrie. Behoor jij tot de laatste categorie en wil je de kneepjes van ’t vak wél onder de knie krijgen, lees dan vooral even verder. 

Onderzoek

Wetenschappers van Chapman Univeristy hebben onderzocht dat 1 op de 4 Amerikanen vreest voor het geven van een presentatie op werk. Deze angst is groter dan bijvoorbeeld een fobie voor insecten of reptielen. Er is gelukkig een lichtpuntje, want de onderzoekers stellen ook dat dat deze angst onder controle te houden is. En wel op de volgende drie manieren.

Probeer je zenuwen om te zetten in enthousiasme

Kalm blijven en doorgaan is een lastig advies als je écht bang bent om te presenteren. Probeer in plaats daarvan je klamme handjes en verhoogde hartslag te omarmen en zien als een teken van opwinding. Uit een studie van de Harvard Business School blijkt dat de waardering en acceptatie van angsten je helpt om je zenuwen onder controle te houden. 

Pin je niet aan elk woord vast

Wanneer je uren bezig bent geweest met voorbereiden, vertel je het liefst de exacte tekst die je hebt ingestudeerd. Natuurlijk is het goed om presentaties te oefenen en in grote lijnen te weten wat en hoe je iets gaat vertellen, maar pin jezelf hier niet te erg vast. Het is niet nodig om ieder woord letterlijk zeggen. Vertel de belangrijke dingen en maak er een lopende presentatie van. Je collega’s weten niet hoe jij die zin eigenlijk hebt ‘ingestudeerd’.

Deel de ideeën die je voor ogen hebt en laat het niet om jou draaien

Het kan een eer zijn, en spannend, om in het bijzijn van je collega’s te presenteren, maar maak het niet groter dan dat het is. Zorgen maken over de goedkeuring van je baas of wat het publiek van je presentatie vindt, is niet nodig. Vertel waar jij voor staat en je zult merken dat je verhaal gegarandeerd soepel verloopt. 

Beeld: iStock

Laatste nieuws

Zie ook