/https%3A%2F%2Fcdn.pijper.io%2F2025%2F03%2FatJN54pxHTDDR91743426043.png)
WAT WAS HET MOMENT DAT JE DACHT: IK GOOI MIJN LEVENSSTIJL OM EN GA DAG ÉÉN DOEN?
‘Ik zat vorig jaar in een fase van mijn leven dat ik heel erg behoefte had aan wat meer houvast, zowel fysiek als mentaal. Ik dacht: wat kan ik doen om wat lekkerder in mijn vel te komen zitten? Een paar vriendinnen van mij hadden DAG ÉÉN gedaan, en zij voelden zich daar zo goed bij, dat ik het ook besloot te proberen. Tijdens de eerste meeting bij de coaches Patrick en Babette kreeg ik meteen al zoveel informatie waar ik echt veel aan had. Ik ben altijd sportief geweest, maar ik merkte bijvoorbeeld dat ik te veel cardio deed en te weinig krachttraining. Ook at ik te weinig proteïne, waardoor ik niet echt in spiermassa kon aankomen en niet die toning in mijn lijf kreeg, die ik zo graag wilde.’
HOE HEB JE HET PROGRAMMA AANGEPAKT?
‘Zij kijken eerst op basis van macro’s en je gewicht hoeveel proteïne, koolhydraten en vetten je op een dag moet eten. Ik schrok me wezenloos van de grote hoeveelheid proteïne die je nodig hebt, die kreeg ik van m’n levensdagen niet binnen. Ze vertelden me dat je spiermassa vanaf je dertigste jaar al afneemt, dus als je niet traint en niet voldoende proteïne eet, word je gewoon slap. Ik kreeg een sportschema waar ik me aan moest houden. De eerste periode train je vijf dagen in de week. Dat is vrij strikt, omdat de verbrandingsmotor in je lijf aan moet gaan. Je moet het sporten heel bewust gaan inplannen in de ochtend of de avond, en de focus ligt daarbij echt op die kracht.’
DE KRITIEK OP DAG ÉÉN IS DAT HET EEN CRASHDIEET ZOU ZIJN. HOE ZIE JIJ DAT?
‘Ik heb dat helemaal niet zo ervaren. De eerste weken zit je wat lager in je calorieën, maar ze zorgen er juist voor dat je genoeg proteïne, koolhydraten en vetten binnenkrijgt. Op het moment dat zij zien dat je aan je ideale gewicht zit, ga je langzaam opbouwen en steeds meer in calorieën omhoog. En dan merk je ook dat je gewoon kunt eten zonder aan te komen. Wat ik heel belangrijk vond, is dat je bij DAG ÉÉN genoeg keuze hebt in maaltijden die echt lekker zijn. Ik ben iemand die heel erg van eten houdt, en het leven is te kort om alleen maar op rauwkost te knabbelen of dingen te eten die ik niet lekker vind. Maar het heeft me wel geleerd om bewustere keuzes te maken. Dan neem ik bijvoorbeeld een omelet met alleen maar eiwitten tijdens de lunch zodat ik ’s avonds lekker Mexicaans kan eten met flink wat kaas eroverheen. Gisteren was Jon (Karthaus, haar ex-man, red.) jarig, dan zit ik ook gewoon aan de appeltaart met slagroom, en daar geniet ik ten volste van.’
HEB JE JE DOELEN OOK ECHT BEREIKT?
‘Ja, ik voel me nu zoveel beter. Doordat ik sterker ben in mijn lichaam, voel ik me ook krachtiger in mijn hoofd – zo werkt dat nu eenmaal. Het is mij sowieso nooit om het afvallen te doen geweest. Ik heb ook bewust niet vermeld hoeveel kilo ik woog of hoeveel centimeter er is afgegaan, want daar gaat het niet om. Ik heb altijd gezegd dat ik geen sixpack hoef, ik wilde vooral een beetje meer toning. Ik heb nu lijnen op mijn buik, die daar nooit hebben gezeten, daar ben ik heel blij mee. Ik denk dat het belangrijk is om je eigen doelen voor ogen te houden en niet te denken: ik wil per se die sixpack.’
VALT DAG ÉÉN WEL TE COMBINEREN MET EEN DRUKKE BAAN EN EEN GEZIN?
‘Ik heb zelf ook twee kinderen en mijn werk en vond dat heel goed te doen. Ja, je moet op zondag eventjes je maaltijden preppen. En je moet vijf keer per week tijd maken om te trainen, maar dat kun je ook gewoon met gewichten thuis doen. Kijk, je gaat wel echt je mindset en je lifestyle omgooien, als je daartoe niet bereid bent, moet je niet aan DAG ÉÉN beginnen. Ik heb zelf gemerkt dat het heel verslavend werkt, op een positieve manier. Ik sport nu drie à vier keer in de week en ik merk dat ik me niet fijn voel als ik een paar dagen niet ben geweest. Wat ik zelf heel belangrijk vond, is dat ik niet de rest van mijn leven calorieën wilde tellen. Maar dat hoeft ook niet, want door dit programma weet ik nu precies wat ik wel en niet kan eten om een beetje in balans te blijven. Afgelopen week ben ik naar een sterrenrestaurant geweest en dan drink ik gewoon een glas champagne en eet ik de volle vijf gangen mee. Maar de volgende dag volg ik dan weer eventjes netjes mijn DAG ÉÉN-schema en ben ik daarna weer helemaal oké. Het is fijn dat ik nu die handvaten heb, die ik voor de rest van mijn leven meeneem.’
‘Als ik ergens voor ga, doe ik dat ook écht’
ZIJN ER MOMENTEN GEWEEST DAT JE HET ECHT ALS ZWAAR HEBT ERVAREN?
‘Het was soms pittig, maar aan de andere kant ook weer niet, want als ik ergens voor ga, doe ik dat ook écht. Er is eigenlijk geen moment geweest dat ik dacht: ik stop hiermee, of: ik houd het niet meer vol. En ik heb geen hongergevoel gehad, dat is ook fijn. Met de kinderen werkt het trouwens ook goed. Ik kook sowieso al vaak apart voor hen, maar er zitten veel recepten bij, zoals de pannenkoekjes en wraps, die zij ook heel lekker vinden.’

Dit artikel is onderdeel van een groot interview met Carolien Spoor, te lezen in de nieuwe Happy in Shape die vanaf morgen in de winkels ligt!
- Tekst: Jill Waas
- Tom ten Seldam