Van mama geleerd: Beke en Noortje koken met liefde en lef

Moeder Beke en haar dochter Noortje vielen dubbel met hun neus in de (bak)boter. Niet alleen groeiden ze op in Brabant – bekend als gastvrij en gezellig – ook wordt in hun familie de liefde voor koken en lekker eten al generaties lang met de paplepel ingegoten. En die liefde zit te diep om niét met de wereld te delen. Dus schreven ze een bijzonder kookboek: Van mama geleerd.

Moeder Beke en dochter Noortje uit boek Van mama geleerd

Het boek is veel meer dan alleen een verzameling recepten, het is een ode aan familietradities, de warmte van samen koken en de gerechten die generaties verbinden. Bekes vader (Noortjes opa) had een bakkerij en kwam uit een echte bakkersfamilie. Bekes moeder (Noortjes oma) runde een eigen manege. Hier liep de hele familie en aanhang de deur plat. Ja, ook om paard te rijden, maar vooral om de dag samen af te sluiten aan de grote eettafel, waar oma in gigantische pannen gehaktballen, appelmoes of draadjesvlees had bereid. Zelfs koken voor zeventig man schrikte oma niet af, er was altijd genoeg voor iedereen. ‘Ik heb een fantastische jeugd gehad’, vertelt Beke met een brede lach op haar gezicht. ‘Het was altijd gezellig. Mijn moeder was gek op beesten; we hadden paarden, kippen, ganzen, geiten, schapen, een ezeltje... Alles was er. En daarnaast werd er ook heel veel gegeten bij ons.’

‘Mijn oma heeft die liefde voor eten en koken aan mijn moeder doorgegeven, en zij gaf het weer door aan mij’

Het gerecht dat Beke écht aan vroeger doet denken, is kreeft. ‘Dat is echt traditie bij ons thuis. Sowieso aten we altijd kreeft met kerst. Toen ik een jaar of drie was, kreeg ik zo’n klein pootje om aan te knabbelen. Dat heb ik natuurlijk ook bij mijn kinderen gedaan, en nu ook bij mijn kleinkinderen.’ Noortje knikt instemmend. ‘Als ik denk aan eten, denk ik aan opa en oma en al die grote tafels. Mijn oma heeft die liefde voor eten en koken echt aan mijn moeder doorgegeven, en mijn moeder heeft het weer aan mij doorgegeven. Vandaar ook de titel van het boek, we hebben allebei alles van onze moeder geleerd.’ En daar is ook in Noortjes geval zeker niks van gelogen. Als kind werd ze al door Beke betrokken bij het koken. Vanaf het aanrecht keek ze gezellig mee, of ze hielp groente te snijden of, nog een klassieker in huize Beke, gehakt te draaien voor gehaktballendag.

Moeder Beke en dochter Noortje

Aardbei of kreeft?

Maar van gezellig samen koken naar samen een prachtig kookboek uitbrengen is nogal een stap. ‘Het idee kwam eigenlijk van mijn vriend’, legt Noortje uit. ‘Hij zei: “Je moeder heeft zoveel lekkere recepten. Kunnen jullie daar niet een boek van maken?” Ik belde meteen enthousiast mama op en die vond het ook helemaal leuk. Het ging dus eigenlijk heel spontaan.’ Dat bewijst maar weer: spontane ideeën zijn de beste ideeën.

De recepten schreven zichzelf – vooral omdat ze al generaties lang meegaan. ‘Dat draadjesvlees maakten we vroeger al zo’, vertelt Beke. ‘En sommige recepten hebben we juist wat moderner gemaakt of een gezondere update gegeven.’
‘Ik denk dat het een mooie mix is van moderne recep- ten en recepten van vroeger’, vult Noortje aan. ‘Mijn zusje is bijvoorbeeld ayurveda specialist, dus zij kent heel veel ayurvedische recepten. Die hebben we ook aan het boek toegevoegd.’
Ook aan de kids werd gedacht. ‘Als wij lang tafelen, wil je toch ook dat de kinderen het naar hun zin hebben’, legt Beke uit. ‘Ik gaf ze daarom een gerechtje waar ze een beetje mee konden spelen. ‘Hapjes met grapjes’ noemen we dat. Als wij bijvoorbeeld kreeft eten, krijgen de kids ook een botje en daarbij bijvoorbeeld een bordje met aardbeien in de vorm van een kreeft.’ Een speelse manier om kinderen al jong kennis te laten met bijzondere gerechten. Noortje: ‘En wij hadden ook altijd menu- kaartjes met wat we aten. De volwassenen hadden dan een geschreven kaartje, en de kinderen kregen een getekend kaartje.’

Kwestie van durven

Kortom: niemand blijft achter in de gedeelde liefde voor lekker eten. En als je nu de pech hebt twee linkerkook- handen te hebben, kun je ook bij Beke en Noortje terecht. ‘Het hoeft allemaal niet moeilijk te zijn’, zegt Beke. ‘Sommige mensen vinden koken heel eng, terwijl je vooral met kruiden en goede basissauzen dingen al zo snel heel lekker kan maken. En het is ook gewoon een kwestie van durven.’

De grootste fout die Beke en Noortje beginners zien maken, is ‘eerst beginnen en dan lezen wat ze moeten doen’, lacht Beke. Hun eerste tip is dan ook: ‘Koop je spullen, zorg dat je de hele handel bij elkaar hebt en snijd bijvoorbeeld al je groenten voordat je überhaupt iets op het vuur zet.’

‘En probeer je keuken schoon te houden tijdens het koken’, vult Noortje aan. ‘Spoel tussendoor je pannen af en zet dingen die je niet meer nodig hebt terug. Anders is het in no time chaos in de keuken.’
En tot slot: ‘Probeer gewoon wat dingen uit. Smaakt iets niet lekker? Dan doe je het de volgende keer weer anders. Net zo lang tot het wél naar je smaak is.’ Want dat is immers waar het in Van mama geleerd en bij Beke en Noortje in de familie om draait: genieten. Van het koken, van het eten en van het samenzijn – zodat de liefde voor lekker eten ook met jouw geliefden kan worden gedeeld.

‘Kreeft met kerst is onze traditie. De kleinkinderen krijgen ook een pootje om aan te knabbelen’

Kreeft met zelfgemaakte kruidenboter en mayo

Recept: kreeft met zelfgemaakte kruidenboter en mayo

Ingrediënten (voor 4 personen)

• 2 ingevroren kreeften
• 1 pakje gezouten roomboter
• 4 teentjes knoflook, fijngehakt
• 1 rode ui, zeer fijn gesnipperd
• 1 el bieslook, fijngehakt
• 1 el verse peterselie, fijngesneden
• 1 el verse kervel, fijngesneden
• 1 el verse oregano, fijngesneden
• 1 el verse basilicum, fijngesneden
• snufje kurkuma
• snufje gemberpoeder
• snufje paprikapoeder
• 2 eidooiers
• sap van 1 citroen
• 1 tl dijonmosterd
• 250 ml zonnebloemolie
Tip: de kruidenboter kun je van tevoren maken in een potje.

Bereiding
1
Laat de kreeft ontdooien tot deze op kamertemperatuur is. Haal ook de roomboter alvast uit de koelkast, zodat deze op kamer­ temperatuur kan komen.
2 Verwarm de oven voor op 160 graden.
3 Halveer de kreeft. Leg hem op bakpapier op een bakplaat.
4 Maal de knoflook, bieslook, peterselie, kervel, oregano, basilicum, kurkuma, gemberpoeder en paprikapoeder in een keukenmachine fijn. Haal het kruidenmengsel eruit en verdeel dit door de roomboter samen met de ui met een vork.
5 Smeer de kreeft in met kruidenboter en plaats hierna ongeveer 8 minuten in de oven.
6 Maak ondertussen de mayonaise door de eidooiers, mosterd en citroensap in een bakje te mengen. Klop met een garde en voeg druppelsgewijs langzaam de zonnebloemolie erbij. De mayonaise is klaar wanneer deze de gewenste dikte heeft.
7 Haal de kreeft uit de oven en serveer met de eigengemaakte mayonaise.
Tip: heerlijk met verse frietjes of stokbrood met kruidenboter en een frisse salade!

Benieuwd naar meer recepten van moeder en dochter? Je leest het in de nieuwste Happy in Shape!

Food
  • Interview: Ivana Batstra Donahue
  • Mitchell van Voorbergen