Waarom je beter geen lotion kunt gebruiken na het douchen

Tip van de dag!

Lees ook

Smeer jij je na het douchen ook altijd in met je favoriete bodylotion om je huid zo zacht en soepel mogelijk te houden? Think again! Volgens dermatologen zijn de meeste lotions eigenlijk helemaal niet zo hydraterend als we denken. 

Hydrateren

Vooral tijdens de koude dagen kan je huid droger aanvoelen dan normaal. Maar wanneer je bodylotion dus niet zo hydraterend blijkt te zijn, wat moet je dan wel gebruiken? Volgens de American Academy of Dermatology (AAD), een groep van meer dan 20.000 dermatologen, kun jij je huid wel degelijk hydrateren als je maar de juiste producten gebruikt. Zo raadt de groep aan om een zalf of crème te gebruiken, in plaats van lotion. Waarom? ‘Zalven en crèmes zijn effectiever en minder irriterend dan lotions’, aldus de AAD. 

Zalf, crème of lotion?

Wil jij je lichaam écht hydrateren? Dan zijn dikke zalven het meest effectief, omdat ze op olie gebaseerd zijn. Hoe meer olie, hoe vetter het product. En dat is een goede zaak als je huid een tekort aan vocht heeft. Mocht je het te vet vinden of geen tijd hebben om te wachten totdat de zalf is ingetrokken, dan kun je ook voor een crème gaan.

Crèmes, zijn na zalven, het meest hydraterend. ‘Crèmes zijn wateroplosbaar en meer hydraterend dan een lotion, maar minder dan een zalf. Veel mensen vinden een crème beter dan een zalf vanwege de textuur en omdat het product minder dik is’, legt dermatoloog Kenneth Mark uit. 

Hoe zit het dan met lotions? Volgens Kenneth kun je een lotion vergelijken met ‘een poeder in een vloeistof’. Dit komt omdat de emulsie meer verdund is dan die van een crème en zalf. Volgens de AAD en de National Exzema Society is een lotion meer irriterend en dus minder effectief voor je huid dan een crème en zalf, vooral als jij je droge huid wilt behandelen. 

Beeld: iStock

Laatste nieuws

Zie ook