Goed idee: met je buurt een AED aanschaffen

Dít is waarom jouw buurt er eentje moet hebben...

AED staat voor Automatische Externe Defibrillator. De AED brengt door middel van elektrische schokken het hartritme van iemand met een hartstilstand weer op gang. Een levensreddend apparaat dus. Dít is waarom jouw buurt er eentje moet hebben.

Wekelijks worden er 300 mensen buiten het ziekenhuis getroffen door een hartstilstand. Dat zijn er dus ruim 15.000 per jaar. Dit gebeurt het vaakste bij het slachtoffer thuis. Bij een hartstilstand zijn de eerste zes minuten cruciaal, terwijl de ambulance er vaak langer over doet om ter plaatse te zijn. 

Op dit moment zijn er zo’n 100.000 draagbare AED’s verkocht, waarvan 20.000 geregistreerd. Ze hangen vaak in kantoren, op stations en op vliegvelden. Het probleem met veel van deze defibrillatoren is dat ze niet 24 uur per dag beschikbaar zijn, omdat ze binnen hangen. Omdat je bij een hartstilstand maar kort de tijd hebt om het slachtoffer te redden en de meeste hartstilstanden voorkomen bij het slachtoffer thuis, is het belangrijk om een AED dicht bij huis te hebben.

De kosten

Omdat het een vrij prijzig apparaat is, worden AED’s niet vaak door individuele particulieren aangeschaft. Wel schaffen steeds meer mensen samen met de buurt een AED aan. Zo worden de kosten gedeeld en is er voor heel de buurt een defibrillator in geval van nood. 

Locatie

Wanneer je een defibrillator met de buurt aanschaft, is het wel belangrijk om na te denken over de plek. De AED moet 24 uur per dag voor iedereen bereikbaar zijn, maar je kan het apparaat niet zomaar buiten hangen. AED’s zijn namelijk erg gevoelig voor temperatuurschommelingen en het dure apparaat kan ook nog eens gestolen worden. Een verwarmde garage is ideaal. 

Gebruik

Vroeger mochten defibrillators alleen door artsen gebruikt worden, maar bij de AED is dit niet het geval. Na een korte training ben je als particulier bevoegd om de AED te gebruiken. Het gebruik is eenvoudig. Je plaatst de twee verbonden elektroden op de borst van het slachtoffer. De AED bepaalt dan zelf of het nodig is om een schok te geven, door het analyseren van het hartritme. Een stem geeft instructies aan de gebruiker van de AED. 

Met je buurt een AED kopen? Dat kan via Procardio.nl.

Laatste nieuws