Met deze tips blijf jij stressvrij

Met deze tips blijf jij stressvrij

Duizend dingen te doen en veel te weinig tijd, iedereen is wel eens stressed. Maar wat doet stress met je lichaam en hoe blijf je (zo veel mogelijk) stressvrij?

Effect op je lichaam

Iedereen ervaart stress op een andere manier en het uit zich dus ook anders. Stress is eigenlijk een reactie op een bedreigende of schadelijke situatie.

In een vecht- of vluchtreactie is zo'n reactie goed. Maar als we veel en hevig aan het piekeren zijn wordt het een probleem.

Dit heeft nadelige gevolgen. Denk bijvoorbeeld aan slaapproblemen, een slecht immuunsysteem, depressie, oververmoeidheid, angstgevoelens, hoofdpijn, een onzuivere huid of een hoge bloeddruk.

Hoe zeg je gedag tegen de stresskip in je?

Om de stress zoveel mogelijk te verminderen hebben wij een hier aantal tips op een rijtje.

  • Stel je notificaties zo af dat je 3 keer per dag een bericht krijgt in plaats van de hele dag door. Het volledig uitschakelen van je telefoon is niet nodig. Minderen kan er wel voor zorgen dat je blijer en productiever wordt.
  • Praat tegen jezelf in derde persoon. Hiermee zet je je problemen in een ander perspectief. Dit leidt tot minder activiteit in hersengebieden die zijn gekoppeld aan persoonlijke, pijnlijke emoties.
  • Richt je op iets waar je lekker moe van wordt: hardlopen, een potje boksen of spinnen.

  • Vermijd alcohol, koffie en drink veel water. Dit helpt bij slapeloosheid.
  • Blijf uit de buurt van voedingsmiddelen die eenvoudige koolhydraten bevatten zoals suikerhoudend voedsel, witbrood en witte rijst of dranken met veel suiker. Een goed gebalanceerd voedingspatroon helpt je een stressvolle periode door te komen.

 

Tekst: Cintha Rood


Recent