3 gezonde ontbijtjes to kickstart your day

Gezond, simpel én lekker

Ontbijten is voor de één een makkelijkere opgave dan voor de ander. Uit diverse studies blijkt dat een hoop mensen het ontbijt overslaan. En dat terwijl dit nu juist een van de (zo niet dé) belangrijkste maaltijd van de dag is. Time for a change, stelt de redactie. Daarom hebben stelden wij drie easy to make samen, die niet alleen lekker, maar ook nog eens heel erg gezond zijn. Aan de slag! 

Funky granola

Niets zo lekker als verse granola net uit de oven. Daarnaast zitten de noten die in granola zitten tjokvol antioxidanten die een (winter)griep buiten de deur houden. 

Wat heb je nodig? 

  • ongezoete kokossnippers
  • 150 gram havervlokken
  • 100 gram ongezouten noten naar keuzen
  • 25 gram pompoenpitten
  • 25 gram zonnebloempitten
  • 1 theelepel kaneel
  • 4 eetlepels honing
  • 3 eetlepels zonnebloemolie

Verwarm de oven voor op 180 graden. Doe alle ingrediënten in een kom en mix het goed door elkaar. Strooi de mix op een bakplaat en bak de granola 15-20 minuten in de voorverwarmde oven. Tip: voeg voor een extra bite kokossnippers, cacaonibs of gedroogd fruit toe. 

Healthy wafels met yoghurt

Even klaar met een boterham of cracker? Probeer deze heerlijke wafels met yoghurt eens. 

Dit heb je nodig voor 2 wafels: 

  • zonnebloemolie
  • 65 gram havermout
  • 125 gram yoghurt naar keuze
  • Halve banaan geprakt
  • 1 ei
  • 1 eetlepel ahornsiroop
  • halve theelepel bakpoeder
  • snufje koek & speculaas kruiden
  • snufje zout

Verwarm de wafelijzer en smeer hem in met een scheutje zonnebloemolie. Maal de havermout fijn in een keukenmachine, zodat je havermoutmeel krijgt. Meng alle ingrediënten door elkaar in een kom en giet het beslag in de wafelijzer. Bak in 5 minuten gaar. Maak de wafels af met een beetje ahornsiroop en een klein handje frambozen. 

Muffins met blauwe bessen en wortel

De ideale snack voor onderweg.

Voor 12 muffins:

  • 375 gram speltmeel
  • Halve theelepel gemberpoeder
  • 1 theelepel bakpoeder
  • Snufje zeezout
  • 120 gram blauwe bessen
  • 100 gram wortel geraspt
  • 100 gram agave siroop
  • 2 eieren
  • 100 ml kokos yoghurt
  • 280 ml amandelmelk
  • Kokosolie, om in te vetten

Verwarm de oven voor op 180 graden. Doe alle droge ingrediënten bij elkaar en mix het goed door. Klop in een andere kom de eieren luchtig en voeg de overige ingrediënten die over zijn hieraan toe. Voeg de natte en droge ingrediënten bij elkaar en roer het goed door tot een smeuïg mengsel. Vet de muffinvormpjes in met kokosolie en schep het beslag in de vormpjes. Bak 20-25 minuten in de voor verwarmde oven. Check met een sa­té­prik­ker of de muffins gaar zijn. 

Door: Lucinda Busker 

Laatste nieuws