Afvallen met maaltijdshakes? Hier moet je op letten

Afvallen met maaltijdshakes? Hier moet je op letten

Maaltijdshakes zijn shakes waarmee je, zoals de naam al zegt, een complete maaltijd vervangt. Het doel van deze shakes is om kilo’s te verliezen. Maar is deze methode wel gezond?

Er zijn veel verschillende shakes op de markt die je beloven dat ze je helpen met afvallen. Toch is het verstandig om kritisch te kijken naar het product dat je kiest. Als je een maaltijd gaat vervangen, is het namelijk belangrijk dat je lichaam wel voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt om te functioneren. Let vooral op de volgende punten:

  • Kijk naar het aantal calorieën van de shake. Je denkt misschien dat je een shake met zo min mogelijk calorieën moet kiezen, omdat je hierdoor afvalt. Maar te weinig calorieën binnenkrijgen is gevaarlijk. Wanneer je een maaltijd vervangt moet de shake minimaal 200 calorieën bevatten. Een overschot aan calorieën saboteert het afvallen, daarom mag de shake niet meer dan 250 calorieën bevatten.

  • Daarnaast is het belangrijk dat je niet te veel en niet te weinig proteïne binnenkrijgt. Let er daarom op dat minimaal 25% en maximaal 50% van de calorieën uit eiwit komt. 
  • Omega-6 linolzuur is een essentieel vetzuur dat je lichaam niet zelf kan aanmaken. Daarom moet het uit je voeding komen, in dit geval dus uit je maaltijdshake. Er moet minimaal 1 gram omega-6 linolzuur in je shake zitten.
  • Als laatste is het natuurlijk belangrijk dat je vitaminen en mineralen binnenkrijgt. In de shake moet minimaal 30% van 23 belangrijke vitaminen en mineralen zitten.

Kies voor maaltijdshakes die aan bovenstaande punten voldoen. Let er daarnaast op dat de shake echt bedoeld is om maaltijden mee te vervangen. Er zijn veel verschillende shakes op de markt, waaronder shakes die slechts bedoeld zijn voor tussendoor. Ook een eiwitshake is niet bedoeld om maaltijden mee te vervangen. Zo’n eiwitshake bestaat voor 100% uit eiwit en wordt vooral na het sporten gebruikt, omdat de eiwitshake helpt bij het opbouwen van spieren.


Recent