Paradijselijk Puglia

Paradijselijk Puglia

Het is maar twee uur vliegen vanaf Amsterdam, het Italiaanse paradijsje dat Puglia heet. Je kunt er in oude familieboerderijen slapen, masseria’s genaamd, die er zo mooi uitzien, dat Instagram ervoor lijkt uitgevonden. Hoofdredacteur Hilde Veeren ging op spa retreat in zo’n masseria, het vijfsterrenhotel Borgo Egnazia.

Soms kom je in een hotel en weet je: hier wil ik wonen. Het Borgo Egnazia aan de Adriatische kust is zo’n plek. Het is namelijk niet zomaar een hotel, maar een plek die doet denken aan een authentiek Italiaans dorpje. Een dorp zonder bakker en slager, maar wel een met een zwembad, super-de-luxe spa en verschillende restaurants waar je puur en authentiek Italiaans eet, voornamelijk uit eigen tuin. Ik mag er een weekend verblijven en wordt even compleet ondergedompeld in luxe. Luxe met een hoofdletter L, want alles is hier perfect. De service, het drankje dat voor je klaar staat, het verrukkelijke eten, het matras en vooral de prachtige natuur in en om het terrein.

De kamers in het hoofdgebouw, Il Borgo, zijn chic mediterraans ingericht met veel wit-, beige- en grijstinten. Linnen, zacht katoen en natuurlijke steen domineren de inrichting, die tot in de puntjes is uitgedacht. Leuk detail: de plantenpotten, kandelaars en mandjes zijn zelfs zo bedacht, dat met getekende cirkels op de grond is aangegeven waar ze horen te staan.

Oortjespasta

Ook leuk: elke kamer heeft een eigen balkon of tuin, van waar je na het diner de zon langzaam in de zee kunt zien zakken. Over dat diner gesproken, het hotel heeft verschillende restaurants, onder leiding van chef Domingo Schingaro en onder supervisie van de met een Michelinster bekroonde coach Andrea Ribaldone. Alles wordt bereid met verse lokale producten, waarvan de meeste in de tuinen van het hotel worden verbouwd. Naast gourmet dineren kun je er ook ‘gewoon’ een pizza of pasta eten op het terras. Ik genoot er van een typisch Pugliaans pastagerecht – orecchiette, een soort oortjespasta met verse tomatensaus en groente, ook weer uit eigen tuin – op het dorpspleintje van het hotel. Live muziek, een heldere hemel vol fonkelende sterren en een goed glas Primitivo. Puur genieten!

Spa-behandeling

Om het weekend compleet te maken, boek ik een spa behandeling in de Vair spa. De mogelijkheden zijn eindeloos en maken het kiezen moeilijk. Het wordt de Annaskè treatment, wat helemaal draait om geur. De behandeling duurt 2 uur en begint met een fijne zoutscrub om mijn huid te verzachten, een modderpakking om mijn huid te zuiveren en ten slotte een van de lekkerste massages die ik ooit heb mogen ervaren. Hemels.

P.S. Ook zeker doen: een kookcursus in de keuken van het hotel waar je zelf leert hoe je orecchiette maakt.


Recent