5 tips om van statisch haar af te komen

De handigste tips die je gaat krijgen vandaag!

Lees ook

Zie jij er na het dragen van een muts of shawl uit als een gekke wetenschapper? Juist, het is weer winter en dat betekent: statisch haar. Daarom zet de redactie vijf tips voor je op een rij, zodat jij gewoon die leuke (wollen) baret op kunt, zonder dat je haar alle kanten gaat opstaan.

Oorzaak

Statisch haar wordt veroorzaakt als twee soortgelijke, droge materialen tegen elkaar aanwrijven. Dit zorgt ervoor dat er elektronen van het ene oppervlak (bijvoorbeeld een muts) naar het andere (je haar) worden gestuit, wat een wildere haardos veroorzaakt. 

Voorkomen

Voor iedereen met middellang tot lang haar, is statisch haar een terugkerend probleem – vooral als het koud, droog winterweer is. Want hoe vaak je er ook met een stijltang overheen gaat, als je haar eenmaal statisch is, zal je coupe alle kanten blijven opstaan. Met deze vijf makkelijke tips kun jij je haar makkelijk weer in toon brengen. 

1. Gebruik hydraterende shampoo

Tijdens droge seizoenen, zoals de winter, is de lucht een stuk minder vochtig en is het belangrijk om een hydraterende (vochtinbrengende) shampoo te gebruiken. Dit voorkomt dat je haar extra broos wordt.

2. Olie

Een voedende olie zou, volgens kapper Alex Brown, dé oplossing zijn. Het is belangrijk om de olie te gebruiken als je haar nat is (na een wasbeurt bijvoorbeeld). Nat haar kan olie namelijk beter opnemen en zorgt er tevens voor dat ’t minder kans heeft om statisch te worden.

3. Een ‘ionische’ föhn

De ionentechnologie, die onder meer in ionische föhns wordt toegepast, zorgt ervoor dat de negatieve stralen, die zorgen voor statisch haar, worden verwijderd tijdens het föhnen. Nog een pluspunt: je haar ziet er glanzender uit.

4. Reinig je haarborstels

Net als je make-up-kwasten heeft je haarborstel ook regelmatig een goede schoonmaakbeurt nodig. ‘Een diepe reiniging van je borstel met een heldere zeep, zoals afwasmiddel, helpt goed bij het verwijderen van het vuil dat erin verscholen zit’, legt Brown uit.

5. Voedende crème

Sommige producten, zoals zeezout spray, bevatten meestal veel alcohol en kunnen je haar uitdrogen, wat je in de winter wil vermijden. Gebruik daarom een voedend product bij het stylen van je haar.

Bron: Marie Claire | Beeld: iStock

Laatste nieuws

Zie ook