Olcay Gulsen openhartig over huiselijk geweld: ‘Ik schaamde me voor iets wat mij werd aangedaan’

Nu doet ze er alles aan om andere vrouwen te helpen.

Lees ook

Olcay Gulsen heeft zich met haar beautymerk aangesloten bij UN Women Nederland, de vrouwenrechtenorganisatie van de Verenigde Naties. En dat is niet zonder reden. Ze heeft zelf namelijk een verleden met huiselijk geweld. “Ik heb me nooit veilig gevoeld thuis.”

Financiële en mentale hulp

Als je op 23 of 24 november een product van Olcay Gulsen Beauty koopt, gaat de gehele opbrengst naar UN Women Nederland. “Het is de vrouwenrechtenorganisatie van de Verenigde Naties en het enige wereldwijde fonds dat zich inzet om geweld tegen vrouwen te stoppen. Het is zo ontzettend belangrijk om op te komen voor vrouwen en kinderen die onveilig zijn”, laat ze op Instagram weten.

Met het opgehaalde bedrag worden vrouwen geholpen die slachtoffer zijn van huiselijk geweld. “Sommige vrouwen hebben niet eens geld om de bus naar het politiebureau te betalen, dus die kunnen nooit aangifte doen”, legt Olcay uit aan ANP. “Ook die vrouwen willen we helpen. Zij kunnen zich over de hele wereld melden en financiële en mentale hulp krijgen.”

Nooit veilig

Olcay heeft niet voor niks deze organisatie uitgekozen. Het komt voor haar allemaal erg dichtbij, want zij groeide op met huiselijk geweld. Dat vertelde ze eerder eens in haar docu Olcay & Huiselijk Geweld. “Ik heb me nooit veilig gevoeld thuis. Soms was het even rustiger, als mijn vader was opgepakt of opgenomen, maar dat was altijd van korte duur.”

Ze schaamde zich voor de situatie en praatte er daarom niet over. “Ik schaamde me voor iets wat mij werd aangedaan. En dat is niet oké, besefte ik pas veel later.” Daarbij voelde ze zich schuldig dat ze het als kind liet gebeuren. Ik kwam een keer thuis toen ik mijn vader mijn moeder in elkaar zag slaan en ben snel teruggegaan naar school. Ik voelde me echt een egoïst dat ik me omdraaide voor wat er gebeurde. Maar het geweld was zo extreem dat ik het op een gegeven moment ook zat werd; je raakt een beetje verdoofd.” Zelf ving Olcay ook weleens een klap, ondanks dat het geweld niet tegen haar en haar zussen was gericht. “Omdat we zo graag onze moeder wilden beschermen, kregen wij ook wel eens klappen”, vertelde ze.

Steentje bijdragen

Ervaring leert dat vrouwen vaak, soms zelfs meerdere keren, terug naar hun gewelddadige partner gaan. Dat herkent Olcay van haar moeder. “Ze zat in een blijf-van-mijn-lijfhuis en had geen gulden op zak”, vertelt ze. Ze hoop dat vrouwen die in dezelfde situatie zitten als haar moeder eens zat, financieel onafhankelijk kunnen worden en een toekomst kunnen opbouwen.

Ze hoopt dan ook dat ze andere vrouwen kan aanmoedigen om hun steentje bij te dragen. “Iedere vrouw heeft het in zich om een andere vrouw te willen helpen, hoe klein of groot dat gebaar ook is”, zegt ze. Als je niks kan missen, kan het ook op een andere manier. “Let eens wat meer op je buurvrouw, maak een babbeltje en vraag hoe het met haar gaat. Je hebt het misschien niet door, maar met een simpele vraag kan je echt iemand redden.”

Bron: RTL, Grazia, ANP | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws

Zie ook