Meldingen van ontstekingen ruggenmerg na AstraZeneca en Janssen vaccinatie

Bij deze klachten moet je direct contact opnemen met een arts.

Lees ook

De bijsluiters van de AstraZeneca en de Janssen vaccinatie worden aangepast na zeven meldingen over ontstekingen van het ruggenmerg. Heb je last van bepaalde klachten, dan is het belangrijk om direct contact op te nemen met een arts.

Ontstekingen ruggenmerg

Onderzoek liet het al zien en ook bijwerkingencentrum Lareb ontving zeven meldingen van ontstekingen van het ruggenmerg. Vijf van die meldingen kwamen na het AstraZeneca vaccin (die 2,8 miljoen keer werd gegeven) en twee daarvan na het Janssen vaccin (die 850.000 keer werd gegeven). Zeven is in verhouding dus niet veel, maar het kan wél een ernstige bijwerking zijn.

Aangepaste bijsluiter

De zenuwbanen in het ruggenmerg gaan ontsteken als gevolg van een auto-immuunreactie, wat voor klachten zorgt die bij een dwarslaesie passen. Ondanks dat het een zeldzame bijwerking is, heeft het EMA daarom besloten om Myelitis Transversa (ontsteking van het ruggenmerg) op te nemen als bijwerking in de bijsluiters van het AstraZeneca en het Janssen vaccin.

Klachten

Ben je gevaccineerd met een van deze twee vaccins en krijg je last van de volgende klachten? Dan is het belangrijk direct contact op te nemen met een arts zodat er op tijd ingegrepen kan worden.

  • Acute zwakte in de benen
  • Gevoelsstoornissen
  • Verstoring van de blaas of de darmen
Bron: Lareb, Beeld: iStock

Laatste nieuws

Zie ook