Kans op longembolie groter na corona: dit zijn de symptomen

Een gewaarschuwd mens telt voor twee.

Als je corona hebt gehad, kun je nog lang daarna last hebben van kwaaltjes. Maar de kans op trombose of een longembolie is ook groter, blijkt uit onderzoek van het British Medical Journal. De kans op trombose is maar liefst vijf keer groter en de kans op een longembolie 33 keer groter. Dat is niet niks.

Bloedprop

Bloed is natuurlijk erg belangrijk voor ons lichaam. Het zorgt ervoor dat ons lijf blijft draaien en vervoert zuurstof naar de organen. Ieder volwassen mens heeft gemiddeld vier tot zes liter bloed in het lichaam zitten. Soms stolt dit, en dat zorgt voor een bloedprop, oftewel trombose. Jaarlijks krijgen zo’n 30.000 Nederlanders een trombose in bijvoorbeeld een been of arm en krijgen zo’n 10.000 Nederlanders een longembolie. Zo’n 1.000 mensen overlijden hieraan; dat zijn gemiddeld 3 mensen per dag.

Symptomen longembolie

Hartkloppingen
Heb je steeds vaker last van hartkloppingen? Dan kan dit een symptoom zijn van een embolie. Een bloedprop in de longen kan er namelijk voor zorgen dat de toevoer van het zuurstof naar de longen beperkt of zelfs geblokkeerd wordt. Het hart moet dit zien te compenseren en gaat daardoor sneller, harder en onregelmatiger kloppen.

Borstpijn
Personen die eerder al een longembolie hebben ervaren, geven vaak aan dat het vergelijkbaar is met het krijgen van een hartaanval. Dit komt omdat de pijn van een hartaanval te vergelijken is met een longembolie. Het verschil is alleen dat de pijn bij een longembolie voelt alsof je gestoken wordt en de pijn verergert tijdens het diep ademhalen.

Kortademig
Een embolie in de longen kan er ook voor zorgen dat je meer moeite hebt om te ademen. Zoals we al eerder aangaven komt dit omdat de bloedprop de zuurstoftoevoer naar de longen aan kan tasten. Bij dit symptoom kan het zelfs zo ver oplopen dat het lijkt alsof je op het punt staat om flauw te vallen.

Hoesten
Wanneer je regelmatig moet hoesten, wordt dit meestal geassocieerd met een verkoudheid, griepje of long/keelontsteking. Maar heb je last van een droge, onverklaarbare hoest die uit het niets lijkt op te komen? Dan kan het zijn dat je lichaam je probeert te waarschuwen voor een longembolie. Helemaal als je slijm en/of bloed ophoest is het noodzakelijk om direct een huisarts in te schakelen.

Trombosebeen
dit herken je door een snel optredende zwelling van één been, een zwaar gevoel of pijn in het been, een rode tot blauwachtige verkleuring van het been, een lichte temperatuursverhoging, een strakgespannen huid van het been (rood en glanzend met gestuwde oppervlakkige aderen). Trombose in het been is een veelvoorkomende variant en dient direct behandeld te worden.

Symptomen trombose

Verkleuring van de huid
Verschijnt er een grote rode plek op je arm of been? Dan kan dit een symptoom zijn van een (diepe) veneuze trombose. Voelt de plek warm en zacht aan? Dan kan dit duiden op een bloedprop onder de huid.

Zwelling
Wanneer je enkel, scheen of pols plots is gezwollen kan dit een symptoom zijn van een (diepe) veneuze trombose in het been of arm. De bloedprop blokkeert de bloedsomloop, waardoor het bloed niet weg kan stromen. Het bloed blijft hierdoor achter de prop hangen en dit zorgt ervoor dat het lichaamsdeel opzwelt.

Pijn in de armen of benen
Het lijkt misschien alleen maar te voelen als een pijnscheut of kramp in je armen of benen, maar wees gewaarschuwd. Wordt de pijn erger zodra je gaat lopen of als je je uittrekt? Ziet vervolgens je huid er ook nog eens rood en gezwollen uit, dat is dit een duidelijk symptoom van een bloedprop in het lichaam.

Overgeven
Een bloedprop kan zich ook ontwikkelen in de buik. Dit wordt ook wel een darminfarct genoemd. Heb je veel last van misselijkheid, pijn in je buik en moet je veel overgeven? Dan kan dit een symptoom zijn van een darminfarct. Ga met deze klachten direct naar de huisarts.

Zicht
Ook het zicht kan aangetast worden door een bloedprop. Heb je normaliter geen moeite met je zicht en heb je ineens last van duizeligheid en evenwichtsproblemen? Dit kan een teken zijn dat er een bloedprop is ontstaan in de slagader richting het oog. Ook met deze klachten is het van belang om per direct contact op te nemen met de huisarts.

Luister naar je lichaam

Een gewaarschuwd mens telt voor twee, en daarom is het belangrijk dat je de symptomen goed in de gaten houdt. Het is namelijk door je hele lichaam mogelijk om een bloedprop te krijgen. Dit kan komen door verschillende factoren, zoals te weinig bewegen of na een operatie, maar dus ook na corona. Luister daarom goed naar je lichaam en trek op tijd aan de bel wanneer je twijfelt.

Bron: Libelle, Tips en Weetjes | Beeld: iStock

Laatste nieuws