Nationale Poepdag: wat er met je lichaam gebeurt als je poepen uitstelt

Gewoon gaan als je moet, dus.

We doen het allemaal, maar praten er niet graag over: poepen. Ergens anders dan thuis het kleine kamertje in duiken is vaak dan ook best een drempel. Als je op werk bent of op bezoek, houd je het liever op. Maar dat kan tot best wat problemen en ongemakken leiden…

1. Kramp

Geeft hij al kopjes? Dan is het toch echt een teken dat je linea recta naar de wc moet gaan. Houd je je grote boodschap toch op? Dan moeten je kringspieren erg hard werken en voel je bovendien een druk op je buikspieren. Wat dit kan veroorzaken? Kramp! Je krijgt een opgeblazen gevoel, waar je helaas niet snel van af komt.

2. Verstopping

Stel je het doen van je grote boodschap al een paar uur uit? Dan zal je waarschijnlijk het gevoel krijgen dat je niet meer hoeft te poepen. Dat betekent helaas niet dat de poep is verdwenen. Wat dit wel betekent? Verstopping.

3. Oncomfortabel toiletbezoek

Als je het doen van nummertje twee langer uitstelt dan twaalf uur, wordt hetgeen dat je moet lossen steeds harder. Bovendien heb je een bolle buik. Ga je na die twaalf uur eindelijk naar het toilet? Maak je borst dan maar nat, want het bezoekje aan het kleine kamertje voelt alles behalve prettig of verlossend.

4. Ernstige gevolgen

Blijf je het poepen uitstellen? Dan kan dit ernstigere gevolgen hebben dan alleen maar moeite hebben met naar de wc gaan. Zo kan het zijn dat het je helemaal niet meer lukt om ‘bruintje de beer uit te laten’ en moet er een laxeermiddel aan te pas komen. In het ergste geval moet zelfs een dokter helpen met het verwijderen van de ontlasting. Ai…

Kortom: moet je poepen? Stel dit dan niet te lang uit en ga gewoon lekker naar het toilet toe.

Bron: Tips en Weetjes | Beeld: iStock

Laatste nieuws