Dit is wat er met je lichaam gebeurt als je stopt met de pil

Dr. Helen Kennedy legt het uit.

Lees ook

Er kunnen verschillende redenen zijn dat je wilt stoppen met de pil: een baby, de bijwerkingen of je vergeet ‘em gewoon té vaak. Maar wat gebeurt er eigenlijk met je lichaam als je stopt met het nemen van deze anticonceptie? Dr. Helen Kennedy van de Contraception Marlow Medical group legt het uit.

Natuurlijke cyclus

‘De pil zorgt er voor dat je cyclus korter wordt, dus als je stopt met de pil duurt het even voordat je lichaam weer haar natuurlijke cyclus heeft teruggevonden. Als dit niet gebeurt na zes maanden, moet je een arts raadplegen.’ Bereid je maar wel vast voor, want de pil zorgt er ook voor dat het allemaal minder zwaar en pijnlijk wordt als je ongesteld moet worden. Als je hier dus mee stopt, gaat het allemaal weer wat meer zeer doen, zal het bloeden heviger worden en wordt je menstruatie onregelmatiger, mits dat zo was voordat je aan de pil begon.

Gewichtstoename

‘Het opgeblazen gevoel wat een bijwerking is van de pil zal afnemen. Er is verder gelukkig geen bewijs dat vrouwen aankomen als ze stoppen met de pil.’ Dus ook al hoor je vaak genoeg dat vrouwen zijn aangekomen, hier is geen wetenschappelijk bewijs voor.

Acne

Er zijn verschillende pillen verkrijgbaar die helpen tegen acne. Stop je dus met de pil, dan kan acne weer terugkomen of heviger worden. Dit kun je overleggen met je arts, zodat er wellicht naar een alternatief gezocht kan worden.

Opgewonden

Er gaan verschillende geruchten dat je meer opgewonden wordt als je stopt met de pil. En dit gerucht klopt ook, want de pil onderdrukt je libido.

Vruchtbaarheid

‘Na het innemen van je pil ben je ongeveer meteen weer vruchtbaar. Artsen geloven zelfs dat je in de eerste maanden na de pil extra vruchtbaar bent’, vertelt Kennedy. Dus wees daar bewust van!

Borsten

De kans is groot dat ook je borsten zullen veranderen als je stopt met de pil. ‘Je borsten zullen kleiner worden en een stuk gevoeliger.’ Dat geldt natuurlijk niet voor iedereen, maar wees er wel bewust van dat het zou kunnen.

Bron: Grazia | Beeld: iStock

Laatste nieuws

Zie ook

Symptomen vleesboom

Veertig procent van de vrouwen heeft een vleesboom: dit zijn de symptomen

Het komt veel voor, maar slechts een klein deel van de vrouwen weet dat ze er één hebben
Keelpijn

Keelpijn? Zo ben je er binnen no-time vanaf

Het is weer zover: de herfst is er en we hebben weer last van keelpijn en verkoudheid. Wij hebben zeven tips hoe je je keelpijn kunt verzachten.