Dít zijn de drie gezondheidsvoordelen van koriander

Wist je dat koriander een good-for-you kruid is met belangrijke stoffen zoals vitamine A, K en C?

Lees ook

Als je aan koriander denkt, denk je niet meteen aan de gezondheidsvoordelen van deze smaakmaker. Logisch, want er is nog maar weinig onderzoek gedaan naar de gezondheidsvoordelen van koriander, waardoor je er waarschijnlijk niet zoveel over hoort. Tóch blijkt uit een onderzoek dat de blaadjes wel degelijk een aantal voordelen kunnen hebben.

Gezondheidsvoordelen

Cilantro, ook wel bekend als de verse bladeren van een korianderplant, is een felgroen kruid dat veel wordt gebruikt in de Mexicaanse, Aziatische en Midden-Oosterse keuken. Afgezien van de heerlijke, enigszins citrus- en peperachtige smaak, wordt koriander ook wel aan gerechten toegevoegd omdat het gezond zou zijn.

Om al die potentiële gezondheidsvoordelen goed uit te kunnen leggen, hebben wij ze allemaal voor je op een rijtje gezet.

1. Koriander is een goede bron van stoffen

Naast de prachtige kleur en heerlijke smaak, voegt koriander een bom vol voeding toe aan je bord. Heerlijk natuurlijk, maar het kent nog meer voordelen! Een paar eetlepels koriander levert je al snel zo’n zestien procent van je dagelijkse waarde aan vitamine K op, wat je botten ondersteunt en helpt bij de genezing van wonden. Daarnaast biedt het ook nog eens vijf procent van je dagelijkse waarde aan vitamine A op en twee procent van je vitamine D. Dit zijn twee belangrijke vitaminen die verantwoordelijk zijn voor je weerstand. Daarnaast is het ook nog eens goed voor de lijn, want die paar eetlepels koriander bevatten minder dan één calorie. Kom maar door met die koriander!

2. Koriander bevat antioxidanten

Naast de belangrijke vitaminen, blijkt uit een review in het tijdschrift Molecules, dat koriander ook nog eens superbelangrijke antioxidanten bevat. Hoewel koriander vele soorten antioxidanten bevat, springt er één uit in het bijzonder: polyfenolen. Waarom? Polyfenolen verminderen ontstekingen én voorkomen celschade die anders kunnen bijdragen aan een vroegtijdige veroudering en een verhoogd ziekterisico. Goed om te weten dus!

3. Koriander kan helpen bij hart- en vaatziekten

Je verwacht het misschien niet, maar de traditionele geneeskunde gebruikt al jarenlang delen van de korianderplant – waaronder korianderbladeren – om pijn, ontstekingen, maag- en darmproblemen en diabetes te behandelen. Hoewel de meeste medicinale eigenschappen van de plant nog goed moeten worden onderzocht, bleek uit diezelfde review, dat het kruid voordelen kan bieden voor mensen met hart- en vaatziekten. Zo kan het kruid helpen bij het reguleren van de bloeddruk en het hartritme. Baat het niet, schaadt het niet!

Bron: Health | Beeld: Pexels

Laatste nieuws

Zie ook