Meer dan een model: Gisele Bündchen heeft een duidelijke missie

"Voor de buitenwereld ben ik misschien die vrouw die leuk poseert voor plaatjes, maar dit is mijn ware passie."

Ze maakt de wereld niet alleen mooier met haar verschijning, maar ook met haar inzet voor Moeder Aarde. Topmodel en milieuactivist Gisele Bündchen (42) heeft een duidelijke missie. “Ik wil de wereld een stukje beter achterlaten dan hoe ik erop geboren ben.”

Overleven

Toen ze veertig jaar werd, plantte ze veertigduizend bomen om dit te vieren. Het is maar een van de vele acties die topmodel Gisele Bündchen heeft opgezet in haar strijd om onze aarde te redden. “De enige reden waarom wij leven, is dankzij Moeder Aarde; zij geeft ons alles wat we nodig hebben om te overleven. En wat doen wij? We nemen alleen maar”, schreef Gisele in een gepassioneerd betoog in de Britse Vogue.

Controle

Toch was Gisele in de beginjaren van haar carrière nog niet heel bewust bezig met het milieu en de wereldproblemen. Het keerpunt kwam toen ze in 2002 doelwit werd van protesten van PETA. Activisten belaagden het topmodel tijdens een Victoria’s Secret show met borden waarop Fur Scum stond geschreven. Het was een reactie op het nieuws dat Gisele net had getekend bij het bekende bontjassenmerk Blackgama. “Het kwam als een shock. Ze stuurden me allemaal video’s, en ik had totaal geen besef van hoe ernstig het was gesteld. Ik was er kapot van en heb toen meteen geroepen dat ik nooit meer bontcampagnes zou doen.”

Het was vanaf dat moment dat Gisele meer en meer de controle over haar carrière nam en alleen nog besloot te werken met merken die het beste voor hebben met de aarde en alles wat daar leeft. En daarover viel niet te onderhandelen met het topmodel. “Tot dat moment zat ik vast in een hamsterwiel. Ik had nog niet echt een eigen stem, was altijd de good girl die deed wat mijn agenten me opdroegen. Dankzij die strijdvaardige activisten is er een omslag in mijn leven gekomen. Het zorgde ervoor dat ik het heft in eigen handen nam en bewustzijn ontwikkelde.”

Bewustzijn

Gisele begon in 2004 bewustzijn te creëren voor de verwoestende impact die ontbossing heeft en bracht een gesprek op gang over wat wij als collectief kunnen doen om onze planeet te beschermen. “Als we niet zorgvuldiger omgaan met wat de planeet ons geeft en meer in harmonie gaan leven met onze omgeving, zijn wij straks degenen die uitsterven. De aarde heeft ons niet nodig om te overleven, wij hebben de aarde nodig. Ik kan het blijven roepen, maar wij mensen moeten echt wakker worden geschud. Ik zie dat echt als mijn levensdoel, en dat zouden we allemaal moeten doen.”

Ware passie

Tussen 2002 en 2017 was Gisele Bündchen het bestbetaalde model wereldwijd, ze liep shows voor de grootste merken en stond op meer dan twaalfhonderd covers van bladen. Hoewel ze nog steeds een veelgevraagd topmodel is, gebruikt ze haar bekendheid en bijna 21 miljoen volgers op Instagram tegenwoordig vooral om bewustzijn te creëren. “Modellenwerk is slechts een baan. Voor de buitenwereld ben ik misschien die vrouw die leuk poseert voor plaatjes, maar voor mij betekent deze baan vooral dat ik het geld en de mogelijkheden heb om te doen wat ik écht belangrijk vind, en dat is me inzetten voor onze prachtige aardbol, daar ligt mijn ware passie.”

Bijdragen

Toen ze zelf kinderen kreeg, werd iets doen voor onze leefomgeving nog urgenter. “Ik wil dat mijn kinderen opgroeien in een betere wereld, en hen de juiste tools geven om dit ook weer te doen voor hun eigen kinderen en vele generaties daarna”, vertelt ze. “Ik leerde mijn kinderen al op jonge leeftijd om hun eigen groenten te verbouwen, hoe gevaarlijk plastic is voor het milieu en de dieren en hoe ze zelf iets kunnen bijdragen. Het maakt me trots dat ze allebei zo hun best doen om de aarde te beschermen.”

Het hele interview lees je in de nieuwe Happy in Shape die nu in de winkel ligt.

Tekst: Jill Waas | Beeld: NL Beeld

Laatste nieuws