Aha! Dit is het verschil tussen bruine en witte eieren

Het heeft te maken met de kip.

Je kunt in de supermarkt verschillende soorten eieren kopen. Sommigen zijn wit, sommigen zijn bruin. Maar wat is nou precies het verschil tussen deze twee kleuren eieren? En hoe kan het eigenlijk dat ze een andere kleur hebben? We leggen het je uit.

Wat de kleur van eieren bepaalt

Waar er vroeger vaak één merk of soort was van elk supermarktproduct, is dat tegenwoordig wel anders. We zien soms door de bomen het bos niet meer, zoveel variatie is er. Eieren zijn echter altijd al in meerdere ‘soorten’ verkrijgbaar, namelijk wit en bruin. Jur Nieuwenhuis van Blije Kip heeft vorig jaar aan Libelle uitgelegd wat precies het verschil is tussen die twee. “Nederland kent twee soorten eieren: witte en bruine. De kleur wordt bepaald door het ras van de kip. Je kunt aan de oorlellen van een kip zien welke kleur eieren ze legt. Kippen met rode oorlellen leggen een bruin ei, die met witte oorlellen een wit ei.”

Meer verkocht van een bepaalde soort

Nieuwenhuis vertelt ook welk van de twee soorten het populairst is. “In Nederland worden meer bruine dan witte eieren verkocht. Veel mensen denken dat een bruin ei gezonder, diervriendelijker en smaakvoller is, terwijl witte eieren worden geassocieerd met goedkoop en legbatterijen. Maar het klopt niet.” Volgens Nieuwenhuis is het niet zo dat er sprake is van een smaakverschil. “Wel is het zo dat de kleur van de dooier kan worden beïnvloed door het voer dat de kippen krijgen. Zo hebben kippen die gele maïs eten een meer oranje dooier.” Aha!

Bron: Libelle, Kookfans | Beeld: Adobe Stock

Laatste nieuws