Hierdoor kun je extra moe zijn als je last van hooikoorts hebt

Met deze tips kun jij de vermoeidheid tegengaan.

Het is hooikoorts season. De pollen hangen volop in de lucht en dat is voor mensen met hooikoorts goed merkbaar, waardoor de meesten van ons met snotterige neuzen en tranende ogen moeten dealen. Nog zo’n vervelend symptoom is de vermoeidheid. Maar waarom zijn we juist extra moe als we last hebben van hooikoorts? Wij leggen het je uit. 

Immuunsysteem

Volgens Hooikoorts.nl zijn er een aantal oorzaken waardoor je je vermoeider voelt dan normaal als je kampt met hooikoorts. Dit komt door hun omdat je immuunsysteem heel hard aan het vechten is tegen alle pollen die in de lucht vliegen. Dit doet je lichaam door constant het stofje histamine vrij te laten om deze pollen te bestrijden. Helaas kost dit wel veel energie, waardoor de vermoeidheid soms de overhand kan nemen.

Nachtrust

Ook kan het zijn dat de hooikoorts juist je nachtrust in de weg gaat zitten. Er zijn zelfs mensen die in de nacht een stuk meer last hebben van hooikoorts dan overdag. En doordat je juist ’s nachts niet goed slaapt door de hooikoorts, voel je je overdag juist vermoeid.

Ook zijn hooikoortsmedicijnen een grote boosdoener als het gaat om vermoeidheidsklachten. Slik jij medicijnen met het stofje antihistaminica? Dan is de kans groot dat je je vermoeider voelt dan normaal, aangezien deze stof een bijwerking is van de medicijnen. Balen!

Tips

Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen om de vermoeidheid een beetje te verhelpen:

  • Hou je slaapkamerraam gedurende de nacht dicht. ’s Nachts kunnen de pollen net zo makkelijk als overdag je kamer binnenkomen. De kans is dan ook vrij groot dat als je je raam open hebt staan, je een stuk meer last gaat krijgen van hooikoorts in de nacht.
  • Slaap jij nou altijd met je raam open en wil je die frisse lucht wel door je kamer laten stromen? Plaats dan een anti-pollenhor voor je raam. Hierdoor kun je je raam lekker openhouden ’s nachts, maar heb je geen last van binnenvliegende pollen. Handig!
  • Slik jij hooikoortsmedicijnen? Zorg er dan voor dat je deze inneemt net voordat je gaat slapen. Zo voorkom je dat je er overdag veel last van hebt.
  • Als laatste is het belangrijk om je wasgoed altijd binnen te drogen als je last hebt van hooikoorts. Pollen kunnen zich namelijk makkelijk op je wasgoed klampen, waardoor jij aan het einde van de rit weer last krijgt van hooikoorts als je in bed ligt.

Bron: Margriet, Tips en Weetjes | Beeld: Adobe Stock

Laatste nieuws