Sweat together, stay together: samen sporten zorgt voor een betere relatie

Op naar de sportschool!

Of jij en je lief nu samen spieren willen kweken of op zoek zijn naar een healthy date idea: met je partner naar de sportschool gaan heeft z’n voordelen. Sterker nog, de wetenschap beweert nu dat koppels die samen sporten doorgaans tevredener zijn over hun relatie.

Samen sporten

Samen naar de film, samen koken, samen een wandeling maken: stellen vinden het heerlijk om dingen samen te doen. Zoek je nog iets om aan dit lijstje toe te voegen? Dan is het helemaal niet zo’n gek idee om samen met je partner te gaan trainen. Het blijkt namelijk heel goed te zijn voor je relatie, aldus het onderzoek Better together: The impact of exercising with a romantic partner. Voor het onderzoek werd de data van 95 mensen in een relatie geanalyseerd, die op z’n minst twee tot drie keer per week sporten.

Uit de study kwam naar voren dat de meeste mensen momenteel niet met hun partner sporten. Tijd voor verandering, want het bleek een aantal fijne voordelen te hebben.

De voordelen

Vind je trainen eigenlijk maar heel stom? Uit het onderzoek bleek dat sporten met je partner een positief effect op je humeur heeft tijdens de training. Ook hadden de koppels na de training gemiddeld een beter humeur tijdens de rest van de dag. En lastly, de stellen bleken ook tevredener te zijn over hun relatie.

Waarom het resulteerde in meer relationship satisfaction? De onderzoekers vermoeden dat het te maken heeft met het feit dat een stel iets doet wat ze allebei leuk vinden en wat ze allebei belangrijk vinden. Het helpt bijvoorbeeld om samen een gemeenschappelijk doel te bereiken: van een betere conditie krijgen tot wat afvallen tot meer spierenmassa kweken. Je doet het samen!

Een ander onderzoek van Decathlon bevestigt de toename van relatietevredenheid. 43 procent van de koppels gaf aan dat samen trainen hielp om hun relatie te verdiepen. Ook vonden ze dat sporten een manier was om quality time te hebben. 20 procent van de ondervraagden gaf bovendien aan dat samen sporten een manier was om hun stressniveau aan te pakken.

Wat stellen dan het liefst deden? Dat bleek zwemmen, hardlopen en trainen in de sportschool te zijn.

Bron: Psychology Today, Eveofitness | Beeld: Adobe Stock

Laatste nieuws